Büyümede ‘çakılma’ işareti

Büyüme rakamları düşüyor. Birinci çeyrekte büyüme 7.4’tü. İkinci çeyrekte yaklaşık yüzde 30 geriledi. 5.2 oldu. İkinci çeyrek 24 Haziran seçimlerinin hemen öncesi. Yani seçim...

Büyüme rakamları düşüyor. Birinci çeyrekte büyüme 7.4’tü. İkinci çeyrekte yaklaşık yüzde 30 geriledi. 5.2 oldu.
İkinci çeyrek 24 Haziran seçimlerinin hemen öncesi. Yani seçim ekonomisinin en yoğun olduğu dönem. Buna rağmen ciddi düşüş yaşandı.
EKSİ BÜYÜME
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ikinci çeyrek büyüme rakamları için, “Büyüme rakamları, ekonomi politikamızdaki temel hedeflerimizin başında gelen, ekonomik dengelenme sürecinin başladığını göstermektedir” dese de gerçek pek öyle görünmüyor.
Ekonomi uzmanları üçüncü ve dördüncü çeyrek için karamsar. “Eksi büyüme”den bile söz ediyorlar. “Üçüncü ve dördüncü çeyrekte çakılırız” tespiti yapıyorlar.
FAİZ ARTIRIMI
Döviz kurları, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun bugün yapacağı toplantıyı bekliyor. Arjantin bir seferde faizleri yüzde 15 artırdı. Yabancıların Türkiye için beklentisi yüzde 7-8 civarında.
Beklentinin altında bir faiz artışının döviz kurlarında yükselmeye neden olacağı konuşuluyor.
Yapılan değerlendirme özetle şöyle:
“Döviz kurlarındaki artışı önlemek için kullanılan yöntemlerden biri faiz artışı. Zamanında ve gerekli dozda yapılırsa etkili. Ama bu ilaç zamanında ve yeterli dozda verilmezse etkisizleşiyor. Krizi aşmak için dozun çok yükseltilmesi de yan etkilerini çoğaltıyor. Türkiye kıskaçta.”
ÖNÜMÜZDEKİ AYLAR
Önümüzdeki aylarda faizlerin yükseleceğine kesin göz&uu...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçmen seçime ilgisiz: Adaylar bizden değil 29 Mart 2024 | 590 Okunma Seçimler partilerde cerahati patlattı 28 Mart 2024 | 1.189 Okunma Terör saldırılarının şifreleri 27 Mart 2024 | 634 Okunma ABD’nin Putin’e ‘sürpriz’i bu muydu? 25 Mart 2024 | 879 Okunma Batı dayattı faiz 500 baz puan arttı 24 Mart 2024 | 713 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar