Amerika mezarını kazıyor!

ABD gemi azıya almış durumda. Bir taraftan ticaret savaşlarını başlattı. Diğer taraftan birçok ülkeye yönelik yaptırımları devreye sokmaya çalışıyor. Müttefiklerini de kendi verdiği...

ABD gemi azıya almış durumda. Bir taraftan ticaret savaşlarını başlattı. Diğer taraftan birçok ülkeye yönelik yaptırımları devreye sokmaya çalışıyor. Müttefiklerini de kendi verdiği kararlara uymaya zorluyor.
Ama şu ana kadar umduğunu bulabilmiş değil. 
KURALLARI ABD KOYMUŞTU 
Dünya Ticaret Örgütü’nü (DTÖ) kendi politikalarını egemen kılmak için kullanıyordu. Dünya ticaretindeki kuralları da kendi belirlemişti. 
Hatta iş o hale gelmişti ki DTÖ’nün toplantıları yoksul ülkelerin eylem alanı oldu. Yoksul ülkelerin işçileri, çiftçileri toplantı yapılan ülkeye akın ediyor, toplantı salonunu kuşatıyorlardı. Bütün dünya televizyonları bu görüntüleri ülkelerine aktarıyordu. 
DTÖ’nün Cancun, Hong Kong toplantılarına ben de katıldım. Hong Kong’da göstericiler toplantı salonunu sardıklarında salondaydım. İçerde yaşananlara bizzat şahit oldum. Sonra göstericilerin yanına giderek onlarla sohbet etme olanağı da buldum. Hedeflerinde Amerika vardı.
KENDİ KOYDUĞU KURALLARA KARŞI
Ama zamanla köprülerin altından çok su aktı. Yoksul ülkeler yavaş yavaş işe el koydu. Çin’in hızlı gelişmesi ABD’nin hesaplarını altüst etti.
ABD kendi koyduğu kurallara itiraz etmeye başladı. Yoksul ve gelişmekte olan ülkelerin “korumacı” politikalarından şikayet eden ABD,  “korumacı” politikalara yöneldi. DTÖ kurallarını fiilen çiğner oldu.
ORMAN KANUNU
ABD yakın zamana kadar Avrupa ile müttefikti. Ama kendini kurtarmak için “Orman kanunu” uygulamaya başlayınca en yakın müttefikleriyle bile arası bozuldu. 
Dünya Trump&...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçimler partilerde cerahati patlattı 28 Mart 2024 | 689 Okunma Terör saldırılarının şifreleri 27 Mart 2024 | 557 Okunma ABD’nin Putin’e ‘sürpriz’i bu muydu? 25 Mart 2024 | 878 Okunma Batı dayattı faiz 500 baz puan arttı 24 Mart 2024 | 711 Okunma Rusya’da muhalefet de milli 22 Mart 2024 | 190 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar