ABD'nin çılgınlık dönemi! Sukastlar, örtülü operasyonlar!

ABD, “tek kutuplu” dünyanın efendisiydi. Ama artık o günler geride kaldı. Çin emin adımlarla ilerliyor. Rusya yeniden toparlandı. Ağırlığını giderek artırıyor. ABD, 2008-2009’da ciddi bir ekonomik...

ABD, “tek kutuplu” dünyanın efendisiydi. Ama artık o günler geride kaldı. Çin emin adımlarla ilerliyor. Rusya yeniden toparlandı. Ağırlığını giderek artırıyor.
ABD, 2008-2009’da ciddi bir ekonomik kriz yaşadı. Dev bankalar ve şirketler teker teker çöktü. Krizin etkileri azalsa da artçı sarsıntılar sürüyor. Gayrı Safi Milli Hasılası yüksek. Ama içinde sanayi ve tarımın payı düşük. İhracatın payı yüzde 8’lerde.

ASYA’DA AVRUPA’DA

Asya ve Avrupa’da ciddi sorunları var. Kuzey Kore dik durdu, ABD geri adım attı. Asya’daki kaleleri düşüyor. Deniz hâkimiyeti sarsılıyor. Çin bölge ülkeleriyle birlikte dayanışma içinde. Asya’daki Amerika zayıflıyor.
Eskiden Avrupa ile ABD aynı safta anılırdı. Artık anılmıyor. Hatta tam tersi gelişmeler var. Avrupa-ABD arası açılıyor. En son çelikle başlayan ticaret savaşının yayılma potansiyeli yüksek.
İngiltere bile ABD ile arasına mesafe koymaya başladı. Bu arada, Trump İngiltere’ye hiç gitmedi. Neden acaba?

 ABD BAŞKANI TRUMP

İçerde ve dışarıda bir türlü istikrar sağlayamıyor. Trump başkan seçildi ama tartışma sürüyor. Koltuğunda eğreti oturuyor. Ne kadar görevde kalacağına ilişkin toto oynayanlar var.
Göreve geleli az bir zaman oldu. Ama neredeyse atadığı tüm danışman ve bakanları değiştirdi. Skandalların bini bir para. ABD derin devleti bastırıyor. Pentagon kafasına göre takılıyor.

SON ATAMALAR

ABD son günlerde yine atamalarla çalkalanıyor. Düne kadar en önemli isimlerden biri olan Dışişleri Bakanı Tillerson gitti. Yerine CIA Başkanı Mike Pompeo geldi. CIA’nın başına da Gina Haspel atan...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Amerikancıların heyecanlanması iktidarı uyarmalı 22 Nisan 2024 | 526 Okunma AK Parti’de pusuda bekleyenler… 21 Nisan 2024 | 2.374 Okunma Bölgemizde dengeler hızla değişiyor 19 Nisan 2024 | 423 Okunma Düğmeye kim bastı? 18 Nisan 2024 | 2.635 Okunma Savaş yayılır mı? 17 Nisan 2024 | 566 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar