ABD’den yine ‘Çekiç Güç’ dayatması!

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral Herbert Raymond McMaster ile ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’un Türkiye ziyaretleri ve yapılan “mahrem” örüşmelerin bazı ayrıntıları ortalığa...

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral Herbert Raymond McMaster ile ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’un Türkiye ziyaretleri ve yapılan “mahrem” örüşmelerin bazı ayrıntıları ortalığa dökülmeye başladı.
ABD’nin Türkiye’ye sınır boyunca “30 kilometrelik güvenli bölge”önerisi biliniyor. Ama asıl önemli olan bu 30 kilometrelik şeridin güvenliğinin nasıl sağlanacağı. Kulağımıza gelen bilgilere göre, önerilen yöntem tanıdık.

YENİ “ÇEKİÇ GÜÇ” MODELİ

Yeni bir “Çekiç Güç”modeli sunmuşlar. 30 kilometrelik bu bölgeyi ABD ve koalisyon güçleri koruyacakmış. Daha önce olduğu gibi İncirlik’ten kalkan savaş uçakları güvenliği sağlayacakmış.
1.Körfez Savaşı sonrası Zaho’da kurulan irtibat noktasına benzer merkezler kurulacakmış.
Türkiye, “Fırat Kalkanı” “Zeytin Dalı”harekatlarıyla koridoru kesince, ABD’nin, “Çekiç Güç’le koridoru açma”taktiğine sarıldığı anlaşılıyor.

GEÇMİŞTE NE OLMUŞTU?

ABD, 1. Körfez Savaşı sonrası Irak’ta 36. paralelin üstünü Irak’a kapattı. Diğer bir deyişle Irak’ı böldü. Sonra bölgeyi Saddam’dan korumak için “Çekiç Güç”ü kurdu.
“Çekiç Güç” İncirlik ile Diyarbakır/Pirinçlik’te konuşlanmış 77 uçak ve helikopterden oluşuyordu. Amerikan-İngiliz-Fransız-Türk 1862 kişilik personeli bulunuyordu. Irak’ta Türkiye sınırına yakın noktada da irtibat merkezi vardı.
“Çekiç Güç”le, adım adım Irak’...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçmen seçime ilgisiz: Adaylar bizden değil 29 Mart 2024 | 62 Okunma Seçimler partilerde cerahati patlattı 28 Mart 2024 | 1.131 Okunma Terör saldırılarının şifreleri 27 Mart 2024 | 596 Okunma ABD’nin Putin’e ‘sürpriz’i bu muydu? 25 Mart 2024 | 879 Okunma Batı dayattı faiz 500 baz puan arttı 24 Mart 2024 | 711 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar