Ekonomide ayak oyunları

İktidar ekonomik kriz karşısında bocalıyor.Yasalar zorlanarak eldeki kaynaklar da heba ediliyor. 24 Haziran seçimleri öncesinde Kredi Garanti Fonu kaynaklı yaklaşık 300 milyar lira boşa gitti. Doğru kullanılsaydı, üretime...

İktidar ekonomik kriz karşısında bocalıyor.Yasalar zorlanarak eldeki kaynaklar da heba ediliyor. 24 Haziran seçimleri öncesinde Kredi Garanti Fonu kaynaklı yaklaşık 300 milyar lira boşa gitti. Doğru kullanılsaydı, üretime destek verilseydi, bugünkü sıkıntıların çoğunu yaşamayacaktık.

FONLARIN AKIBETİ
Fonların nerede ve nasıl kullanılacağı yasalarla düzenlenmiş.
Ama "ben yaptım oldu" uygulamaları var. 
Yanlış politikaların faturası fonlara ödetiliyor.
İşsizler için oluşturulan fonun hali ortada.
Bilinenlerin yanında bilinmeyenlerin de olduğu konuşuluyor.
Seçimler yaklaştıkça işlerin daha da vahim hale geleceği anlaşılıyor.

ZİKZAKLAR
Kasım enflasyonu açıklandıktan sonra Merkez Bankası kaynaklı haberler piyasaya fısıldandı. Aralıkta yapılacak PPK'da "faiz indirileceği" belirtildi. 
Haber sonrası kurlar hızla yükselmeye başlayınca hemen geri adım atıldı. 

VDMK'DA YAŞANANLAR
Benzer durum Varlığa Dayalı Menkul Kıymetlerde (VDMK) de yaşandı. Merkez Bankası parasal genişlemeye destek verecekti. VDMK'ları teminat kabul edecekti. Banka içinden yapılan itirazlar da dikkate alınmadı.
Emir yukarıdan gelmişti. Hazırlık ona göre yapıldı, ama pabuç pahalı olunca vazgeçildi.
Ancak kamu bankalarının kaynak sorunu büyüktü. Gözler fonlara dikildi. 

UYARI
Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim M. Turan yaşananlara isyan etti. Turan AKP'ye yakın bir isim. Geçtiğimiz günlerde attığı twitt uyarıcı:
"Umarız bu son olur. Aralıksız parlak(!) fikirler ve kestirme çözümler üreten ekiplerin 'on-the-job training' sürecinde, tekerleği yeniden icat etme girişimlerinde tecrübe kazanabilmesi için iş dünyamız, girişimcilerimiz daha fazla maliyete katlanmak zorunda kalmaz. Güven sarsılınca telafisi de zor oluyor. Yatırımcıların zihninde yakın geçmişin olumsuz hatıraları hâlâ canlıyken kafa karışıklığına yol açacak ve kuşku uyandıracak davranışlardan özenle kaçınılması gerektiği bir kere daha, yine yüksek maliyetle öğrenilmiş oldu."

İFLAS OYUNU
Son günlerde konuşulan bir başka konu da "iflas" tebliği. 
Ticaret Bakanlığı yayınladığı bir tebliğle iflasların önüne geçti(!)
Nasıl mı? Basitce anlatalım:
Bir şirketin sermayesi 2 lira.
8 liralık da döviz kredisi kullanmış.
Toplam yatırım 10 lira.
Aradan bir yıl geçmiş.
Sermaye 2 lirada duruyor.
Yatırım değeri 10 lira.
Ama döviz kurlarındaki artış nedeniyle borç 20 liraya çıkmış.
Yani bilanço sermayesinin tamamını kaybetmiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçimde son viraja girerken… 18 Mart 2024 | 1.515 Okunma Eski ABD Büyükelçisinin açıklamasındaki şifre 17 Mart 2024 | 1.534 Okunma ABD ile teröre karşı mücadele yapılır mı? 15 Mart 2024 | 249 Okunma Paralar, paralar … Siyaset iyice kirlendi 14 Mart 2024 | 1.008 Okunma Havadan para kazanmanın dayanılmaz hafifliği 13 Mart 2024 | 1.705 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar