2003 Irak, 2018 Suriye Film aynı film!

Yıl 2003. Ocak ayı. Yani ABD’nin “kimyasal silah” bahanesi ile Irak’a yönelik saldırısından kısa bir süre önce. Türkiye’den kalkan özel bir uçakla Bağdat havaalanına indik. Uçakta...

Yıl 2003. Ocak ayı. Yani ABD’nin “kimyasal silah” bahanesi ile Irak’a yönelik saldırısından kısa bir süre önce.
Türkiye’den kalkan özel bir uçakla Bağdat havaalanına indik. Uçakta dönemin Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 47 Türk gazeteci ve çok sayıda işadamı vardı. Tüzmen Saddam’la görüşecekti. Ama giderken bu ilan edilmedi.

SADDAM’A MEKTUP

Saddam’la görüşmenin nerede, ne zaman ve nasıl yapılacağı bilinmiyordu. Tüzmen çantasında Türkiye’nin Saddam’a mektubunu taşıyordu.
Mektup şu anda Kudüs’te görev yapan Büyükelçi Gürcan Türkoğlu tarafından kaleme alınmış ve son düzeltmeler en üst düzeyde yapılmıştı.

AMCA

Tüzmen temaslara başladı. Yaklaşık 800 milyon dolarlık anlaşma imzalandı. Bütün dünya temasları izliyordu. Bazı görüşmelerde gazeteci sayısı yüze ulaşıyordu.
Türk resmi heyeti olarak bizler çok dikkatliydik. Saddam’ın aramızdaki kod adı “Amca” idi. Özel görüşmelerde Saddam adı kesinlikle kullanılmıyordu.

HABER GELDİ

Ziyaretin son günü haber verildi. “Amca” ile o gün içinde görüşülecekti. Yer ve zaman sırdı. İlk işaret geldi. Aynı saatlerde Tüzmen’in Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı ile randevusu vardı.
Gazetecileri şaşırtmamız gerekiyordu. Basın danışmanı olarak bu görev bana düştü. Gazetecileri otobüslere bindirdim ve Maliye Bakanlığına götürdüm. Biz orada beklerken Tüzmen otelden ayrıldı. Birkaç yer ve araç değiştirdikten sonra Saddam’la buluştu.
Tehlike geçince b...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Seçmen seçime ilgisiz: Adaylar bizden değil 29 Mart 2024 | 141 Okunma Seçimler partilerde cerahati patlattı 28 Mart 2024 | 1.160 Okunma Terör saldırılarının şifreleri 27 Mart 2024 | 597 Okunma ABD’nin Putin’e ‘sürpriz’i bu muydu? 25 Mart 2024 | 879 Okunma Batı dayattı faiz 500 baz puan arttı 24 Mart 2024 | 713 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar