Artvin’de 8 kişi doğal afet yüzünden ölmedi

EVET memleketin büyük sorunları var. Terör almış başını gidiyor, her gün şehit ve ölüm haberleri alıyoruz; ülke bütün siyasal aktörleri utanca düşürmesi gereken bir yeniden seçime...

EVET memleketin büyük sorunları var.

Terör almış başını gidiyor, her gün şehit ve ölüm haberleri alıyoruz; ülke bütün siyasal aktörleri utanca düşürmesi gereken bir yeniden seçime gidiyor, 70'li yıllardan sonra ilk kez yeniden 'ara rejim' hükümetimiz olacak; İsveç ve Hollanda'nın 'Buraya kadar ulaşırsanız bir iyilik düşünürüz' demesi yüzünden Suriyeli mültecilerin on binlercesi her gün Ege Denizi'nde yaşam savaşı veriyor.
Bütün bu büyük sorunların yanında, nedense hiç konuşmadığımız bir büyük sorunumuz daha var; üstelik bu sorunun kalıcı etkileri çok daha fazla olacak ama biz bırakın önlemler geliştirmeyi bu meseleyi konuşmuyoruz bile.
Evet, küresel iklim değişikliğinden ve bu değişimin ülkemize olan etkilerinden söz ediyorum.
İstanbul Teknik Üniversitesi'nden 'afet bilimci' Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'nun bu konuda yapılmış onlarca çalışması var; bir tanesi de Çevre ve Orman Bakanlığı'nın talebi üzerine. Bu çalışmalarda Prof. Dr. Kadıoğlu, 'doğal' denen afetlerin sayısındaki artmayı ele alıyor. Sadece Kadıoğlu'nun rakamlarına bakmak bile son yıllarda sel gibi, toprak kayması gibi 'afet'lerin sıklığındaki büyük artışa dikkat çekiyor.
Yani anlayacağınız seller, toprak kaymaları bundan sonra zaman zaman başa gelen olaylar değil sık sık meydana gelen şeyler olacak.
Nitekim, aynı hafta içinde Ankara'da, İstanbul'da ve Artvin'de sel baskınları gerçekleşti. Ondan önceki hafta Rize'de sel ve toprak kayması bir arada yaşandı. Bu olayların tamamı ağustos ayında, 'mevsim normalleri'nin dışında gerçekleşti. Çünkü artık buna da alışmamız gerek; 'mevsim normali' kavramımız değişecek, çünkü ülkemizde de iklim değişiyor.
Elbette Ankara'da ve İstanbul'da aşırı yağışlar nedeniyle altgeçitleri su basmasının ve maddi hasar ortaya çıkmasının sebepleri arasında belediyelerin kötü mühendisliği önemli bir rol oynadı. Peki Artvin'in üç ilçesindeki selde 8 vatandaşın ölmesi 'doğanın işi' mi? Hayır, orada da insan eliyle yapılan hatalar söz konusu.
En önce iklim değişikliğinin sorumlusu biz insanlarız. Sonra afet riskine rağmen önlem almayan, derelerin kapasitesini arttırmak yerine üzerine HES kuran kamu otoriteleri, yani başka insanlar da sorumlu. Çünkü başta da söyledim, Prof. Kadıoğlu daha yıllar önce söyledi; bu çeşit afetlerin sayısında ciddi artış zaten var daha da çok afet olacak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürt sorunu diye bir sorunumuz yok mu? 23 Kasım 2016 | 2.360 Okunma Genetiği değiştirilmiş insan kanseri yenecek mi? 19 Kasım 2016 | 610 Okunma Mafyaların hortlaması riski... 18 Kasım 2016 | 1.640 Okunma Küreselleşmenin intikamını sol değil sağ mı alacak? 16 Kasım 2016 | 412 Okunma Çatlaktan içeri sızan ışık... 12 Kasım 2016 | 1.054 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar