İsmailağa'da post kavgası başladı

Halk Tv Yazarı İsmail Saymaz'ın bugünkü (28.06.2022)''İsmailağa'da post kavgası başladı'' başlıklı yazısı.

Fatih Camisi cuma günü Cumhuriyet tarihinin en büyük kalabalıklarından birine şahit oldu. On binlerce müridi ve seveni İsmailağa Tarikatı'nın Şeyhi Mahmut Ustaosmanoğlu'nu uğurlamak için cami ve çevresinde toplandı.

Bu cenaze, kitleselliği kadar...

Mahmut Efendi'nin halifesinin ilan edilmesinin biçimi itibariyle de Cumhuriyet tarihinde bir ilk.

Mahmut Efendi'nin oğlu Ahmet Ustaosmanoğlu, cenaze namazını kıldırmadan önce mikrofonu aldı. "En çok sorulan sorulardan birisi, efendi hazretlerimiz kendisinden sonra kimi yerine bırakacak sorusu idi" dedi. Babasının, kendi yerine dünürü Hasan Kılıç'ı temsilci ve cemaatin başı olarak vasiyet ettiğini açıkladı.

Tekke ve Zaviyeler Kanunu'na göre hali hazırda tarikat faaliyeti ve şeyhlik iddiasında bulunmak yasakken, bu yasağı uygulaması gereken Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun huzurunda şeyh ataması yapıldı.

İsmailağa'nın 37. şeyhi
Aslında İsmailağa'nın resmî kararı cenazeden bir gün sonra alındı ve internet sitelerinde yayınlandı. Duyuruda 'Cübbeli Ahmet' lakaplı Ahmet Mahmut Ünlü, Ahmet Ustaosmanoğlu ve Hasan Kılıç'ın da aralarında olduğu yedi kişilik İstişare Heyeti'nin cemaatin meselelerini görüştüğü belirtiliyor.

Görüşme sonunda alınan karara göre...

Mahmut Efendi'nin 2003 yılında dokuz hocayı toplayarak, "Ben yaşlılığım sebebiyle bedeni takatten düşüyorum. Şayet emr-i hak vaki olursa yerime Hasan Kılıç Hoca Efendi’yi, ona da yardımcı olarak Mustafa Bilici Hoca Efendi’yi bırakıyorum" dediği belirtiliyor. Kararda, "Bundan sonra, tarikatımızın 37. halkası (şeyhi) Hasan Kılıç Hoca Efendi’dir" deniyor.

Duyuruyu yapan, Ustaosmanoğlu Ailesi'nin egemen olduğu İsmailağa Camii İlim ve Hizmet Vakfı.

Yani, İsmailağa'nın iki merkezinden biri.

Şeyh Hasan Kılıç, Mahmut Efendi'nin sadece halifesi değil, dünürü de.

Mahmut Efendi'nin oğlu olan Ahmet Ustaosmanoğlu'nun kayınpederi.

Sanki şeyh atanmıyor da aile arasında söz kesiliyor.

Muhaliflerin videosu dolaşımda
Mahmut Efendi'nin bakımını üstlenen bacanağı Muhammed Keskin'in lideri olduğu, İsmailağa'nın ikinci merkezi sayılan Beykoz Çavuşbaşı'ndaki Marifet Derneği ise Kılıç'ın şeyhliğini tanıdığını henüz açıklamadı. Marifet'çiler suskun. Ustaosmanoğlu'nun eşinin Kılıç'a karşı olduğu ileri sürülüyor.

Post kavgasının Mahmut Efendi'nin cenazesi kaldırıldıktan hemen sonra başladığı vurgulanıyor. Örneğin Kılıç karşıtları, Mahmut Efendi'ye ait 2007 yılındaki bir videoyu dolaşıma soktu. Bu görüntüde Cübbeli Ahmet, hastane yatağındaki Mahmut Efendi'ye, kendisinden sonra kimin şeyh olacağını ima ederek, "Yazıya dökelim" diyor. Mahmut Efendi'nin "Nasip neyse o olur" dediği ve hiç kimseyi tayin etmediği savunuluyor. Sanki bu sözler hasta haldeki Mahmut Efendi'ye söyletiliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Meral Akşener tarih oldu 09 Nisan 2024 | 2.309 Okunma Hilvan’da siyasi haydutluk 06 Nisan 2024 | 804 Okunma ‘Değişmeyen kaybetti, değişen başardı‘ 05 Nisan 2024 | 910 Okunma Van’da ne oldu? 04 Nisan 2024 | 2.751 Okunma 10 ay gecikmiş bir zafer 02 Nisan 2024 | 2.557 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar