DEM Parti, kaybettiren olmak istemedi

Sözcü yazarı İsmail Saymaz bu hafta 'DEM Parti, kaybettiren olmak istemedi' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, dün yazılı açıklama yaparak, DEM Parti’den İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adaylığı beyanını geri çektiğini açıkladı.

‘TAM BİR UYUM VE KOORDİNASYON’

Başak Demirtaş, açıklamasında, “Adaylık beyanımın başvuruya dönüşmemesi konusunda partimizle ortak görüş birliğine varmış bulunmaktayız. Tüm halkımız ve partililerimiz bilmeli ki bütün kararlar partimizle tam bir uyum ve koordinasyon içerisinde alınmıştır” diyor.

‘Tam bir uyum ve koordinasyon’ ifadesi ile bu kararın Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan eşi Selahattin Demirtaş ve DEM Parti tarafından alındığı kastediliyor.

Nitekim DEM Parti’nin yazılı açıklamasında aynı ifadeler var: “Başak Hanım’la bir araya gelerek tam bir uyum ve koordinasyon halinde ortaklaşarak...”

Son olarak Demirtaş, dün kendisini ziyaret eden DEM Partili iki milletvekili üzerinden gönderdiği mesajda şunları söylüyor:

“Başak Hanım’ın adaylık açıklaması partimize güç vermek içindir. Geri çekilme açıklaması partinin bilgisi dahilindedir. Bütün bu süreçler birlikte yönetilmiştir. Halkımız bilsin. Halkımız bize güvensin. Ne yaptığımızı biliyoruz.”

İKİ GÜN ÖNCEKİ MEKTUP 

Beyan Başak Demirtaş’a aitse de...

Geri çekilenin Selahattin Demirtaş olduğu biliniyor.

Demirtaş, açıklamadan iki gün önce DEM Parti’ye bir mektup yazarak, “Eşinin aday olmayacağını” bildirdi.

DEM’DE BİLEK GÜREŞİ 

Demirtaş, 2016’da eşbaşkanlık ve 2022 yılında cumhurbaşkanı adaylığı başvurusunda bulunarak, partisiyle iki kez kriz yaşamıştı.

Bu kez eşi Başak’ın İBB adaylığı üzerinden müdahale etti. Seçmendeki tayin edici rolünü bildiği için DEM Parti’ye “Ben buradayım” demiş oldu. Partide “Arkadaş” değil, “Başkan” olduğunu hatırlattı. Karar süreçlerinde belirleyici olması gerektiğini hatırlattı. 

‘Kent uzlaşısı’ çerçevesinde CHP ile müzakere yürüten DEM, Demirtaş’ın müdahalesinden hiç hoşnut olmadı. Nitekim onlar “Demirtaş’ın kendisini partiye dayattığını” düşünüyor. 

Parti merkezi Türkiyelileşme tezi çerçevesinde CHP ve solla ittifak kurma gerekliliğini önemsiyor.

Bu, DEM Parti ile Selahattin Demirtaş arasındaki bilek güreşiydi. 

Edirne F Tipi Cezaevi  ve DEM Parti hattındaki trafik sonuç verdi ve Demirtaş çekilmeye ikna edildi. 

KAYBETTİREN OLMAKLA SUÇLANMAK

Görüştüğüm DEM Partili bir yetkiliye “Niye aday çıkarmaktan vazgeçtiniz? diye sordum.  

“Vazgeçtiğimizi kim söyledi?” diyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan ve Özel, 2-3 Mayıs’ta görüşebilir 25 Nisan 2024 | 3.852 Okunma Facetime’dan talimat, Haliç Köprüsü’nde suikast 19 Nisan 2024 | 5.722 Okunma Meral Akşener tarih oldu 09 Nisan 2024 | 2.333 Okunma Hilvan’da siyasi haydutluk 06 Nisan 2024 | 810 Okunma ‘Değişmeyen kaybetti, değişen başardı‘ 05 Nisan 2024 | 912 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar