‘Değişmeyen kaybetti, değişen başardı‘

Scü yazarı İsmail Saymaz bu hafta ‘Değişmeyen kaybetti, değişen başardı‘ başlıklı yazısını kaleme aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün Saraçhane’deki belediye binasında mazbata töreni düzenledi.

Tören bitiminde başkanlık makamında görüştüğüm İmamoğlu, seçildikten sonraki ilk söyleşisini SÖZCÜ’ye verdi. 

İBB Başkanı, değişimin CHP’ye başarı getirdiğini vurgulayarak, “Değişmeyen her parti bu seçimde eridi, kaybetti. Değişen parti de ciddi bir başarı elde etti. CHP’nin değişim süreci bu başarının önemli bir paydasıdır” diyor.

İmamoğlu, “Kazanan bütün belediye başkanlarında değişim rüzgarının ciddi etkisi var. Aksi takdirde hiçbir aday ‘Bu seçimi alırdım’ demez” diye vurguluyor. 

İmamoğlu, AK Parti’nin vatandaştan koptuğu için kaybettiğini ifade ediyor.

Cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin “Şu an bulunduğum yerdeyim. Çok işimiz var. Tümden oraya odaklıyım” diye yanıt veriyor. 

■ Sizce CHP mi kazandı, AK Parti mi kaybetti?

Ben 14 Mayıs’taki genel seçimden önce “Seçimde ancak biz kaybederiz, iktidar kazanamaz” demiştim. Ve kaybettik. Bu seçime de ancak biz kazanırız ve biz kaybederiz modunda bakıyordum. Tabii ki ekonomik kriz etkili oldu. Ama kesinlikle seçimi CHP kazanmıştır.

Daha yukarıya çıktığım zaman, seçimi millet kazandı. Halkın inanılmaz bir karar mekanizması işledi. Sosyolojik olarak tariflenmeli. Tek duyguyla, tek mantıkla, tek mekanizmayla değil, çok farklı mekanizmaları birleştirerek, üstün bir karar alma sistemi işletti halk. Bunu oy çeşitliğinde, oy kaymalarında görebiliyoruz. O bakımdan seçimi CHP kazanmıştır. AK Parti kaybetmiştir. İncelenmesi gereken bir seviyede “Halk kazandı” diyeceğimiz seçimdir.

■ On ay önce cumhurbaşkanlığını size vermeyen halk neden CHP’yi birinci yaptı? CHP ne yaparak bunu elde etti?

O seçimde çok eksikler, hatalar var. Daha önce söyledim ama detaylarını tek başına konuşmam doğru değil. Bunun iç mekanizmamızda tartışılması gereken sayfaları var. Belki artık mümkün olmayan, muhalefetin kendi içinde konuşması gereken sayfaları vardı. Ama yapılmadı, istenmedi o dönemde.

■ Bu zafer on ay önce elde edilebilir miydi?

Tabii ki elde edilirdi. Onun için diyorum, seçimi o dönem biz kaybettik. Çok hatalar vardı. Bugün çok az hata var. Bir elin parmaklarını geçmeyecek derecede az hatayla süreç yönetildi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan ve Özel, 2-3 Mayıs’ta görüşebilir 25 Nisan 2024 | 3.845 Okunma Facetime’dan talimat, Haliç Köprüsü’nde suikast 19 Nisan 2024 | 5.703 Okunma Meral Akşener tarih oldu 09 Nisan 2024 | 2.332 Okunma Hilvan’da siyasi haydutluk 06 Nisan 2024 | 810 Okunma ‘Değişmeyen kaybetti, değişen başardı‘ 05 Nisan 2024 | 912 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar