Yerli uçak, Devrim otomobili ve başka şeyler

Yerli otomobil projesinin başına Bosch’un ikinci adamı olan Mehmet Gürcan Karakaş’ın geçiyor olması Alman basınında çeşitli yankılar bulunca aklıma hem uzak geçmiş hem de Muharrem İnce’nin...

Yerli otomobil projesinin başına Bosch’un ikinci adamı olan Mehmet Gürcan Karakaş’ın geçiyor olması Alman basınında çeşitli yankılar bulunca aklıma hem uzak geçmiş hem de Muharrem İnce’nin birkaç gün önce söylediği kimi sözler geldi.

Uzak geçmişten başlayarak 29 Ekim 1925 gecesine gidelim. O gece, çiçeği burnunda Türkiye Cumhuriyeti, “Cumhuriyet Balosu” isimli bir nümayişle kutlamıştı ikinci yaşını. Çankaya’da yollar henüz şose yahut Arnavut kaldırımı olmadığı için memleketin hanımefendileri, çamurlara basmamak için eteklerini kaldıra kaldıra yürümüşlerdi balo salonuna. Ayakları çamurluydu, fakat Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bundan sonraki yönünün ne olacağını belirlemek için gayretleri tamdı.

Haksızlık etmeyelim. Adına “Türk modernleşmesi” dediğimiz sakillik biçimi cumhuriyetle ortaya çıkmış değildir. Donizetti Paşa’nın mehteri yasaklamasından bu yana tuhaf sembollerle, enteresan uygulamalarla yoluna devam etmiş bir garip süreçtir. Ben bunu “Türk modernleşmesi naylon çorap giyme özgürlüğüdür” cümlesiyle izaha yatkınım.

Sürekli semboller üzerinden bir modernleşme kovalamıştır hem son dönem Osmanlı, hem de genç Türkiye Cumhuriyeti. Meseleyi şapkaya, pantolona, sakala, başörtüsüne, tabelaya indirgemiş ve tabiri caizse geviş getirerek “biz var ya biz, acayip moderniz biz” diyerek on dönüm bostanında mutlu mesut yaşamıştır.

O esnada tüm dünyada adına “modernlik” dediğimiz şey bilimsel gelişmeyle, kalkınmayla, yenilenmeyle temayüz etmektedir. Söz gelimi “lojistik kolaylığı” bir modernlik göstergesidir bütün dünyada fakat bizim tosuncuklar 80 yıl boyunca yan gelip yatmış; milleti yolsuz, tren istasyonsuz bırakmış ama ne baloları aksatmış ne de sakalı, başörtüsünü, pantolonu, şapkayı tartışma konusu olmaktan çıkarmıştır.

Yanlış başlayan yanlış devam etmiş, modern olmak sadece “modern görünmekle” ilgili bir husus olarak kodlana gelmiştir güzel memleketimizde.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sosyal çürüme yazıları 4: Ahlâkî pozculuk cumhuriyeti 23 Nisan 2024 | 414 Okunma Sosyal çürüme yazıları 3: Şişirilmiş dudaklar cumhuriyeti 20 Nisan 2024 | 908 Okunma Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti 16 Nisan 2024 | 954 Okunma Yavaş orman 14 Nisan 2024 | 291 Okunma Sosyal çürüme yazıları 1: Üçüncü sayfa cumhuriyeti 13 Nisan 2024 | 759 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar