Yakın tehlike uzak hayal

Yeni Şafak Gazetesi Yazarı İsmail Kılıçarslan'ın bugünkü (25.01.2022)'' Yakın tehlike uzak hayal'' başlıklı yazısı.

Türkiye’nin geleceği hakkında olumlu düşünen, olumlu beklentileri olan, bu ülkenin büyük potansiyelinin hayata geçmek üzere olduğuna inanan ve adına “Türk yüzyılı” diyebileceğimiz bir eşikte beklediğimizi fark eden biriyim.

Gündelik politikanın karanlık dehlizlerine ve türlü ayak oyunlarına bu yüzden itibar etmem. Bakanlar Kurulu listesiyle bu sebeple ilgilenmem. Asıl olanın “yürüyüşün yönü” olduğuna inanırım zira. Yürüyüşün yönü zarar görmediği sürece, yürüyüşün bizatihi kendisi zarar görmediği sürece gündelik politika, bildiğimiz düzenini kurgulayıp “bol oyunlu bir meslek” olarak yoluna devam etsin varsın.

Ne var ki, gündelik politikanın geldiği son noktanın Türkiye’nin yürüyüşüne zarar verebileceğine dair endişeleri olan insanların endişelerine de kulak kabartmak lazım gelir.

Baktığım yerden kendimce gördüğüm şudur. Türkiye’de gündelik politikaya dâhil iktidarın da, muhalefetin de “temsil düzeyi” sorunludur.

Muhalefetin düzeyini Sedef Kabaş, iktidarın düzeyini de Sedef Kabaş’ın özel hayatı üzerinden tezvirat yapan taife belirlemeye başlarsa o sıkıntı büyür ve Türkiye’de asla ölmemesi gereken bir şey ölür. Nedir o? Makuliyet.

Açıkça yazacağım. Ne pahasına olursa olsun Recep Tayyip Erdoğan’ı koltuğundan etmeyi kafasına koymuş olan muhalefetin herhangi bir ahlaki bariyeri kalmamış görünüyor. Son birkaç günde bile Atatürk’e menkıbe uyduranından Fatih Sultan Mehmet’e söz atfedenine, Cumhurbaşkanı’mıza hakaret edeninden belediye başkanına iftira edenine kadar pek çok örnek görmüş durumdayım.

Buna karşın, iktidar cephesinin davranışsal dilini de muhalefetin bu “bariyersizliği” belirliyor. Bunun da son örneğini Sezen Aksu’nun linç edilmesinde gördük. “Yahu ortada linç edecek bir şey yok” diyenin de linç edildiği tuhaf bir yere geldik dayandık. Ya da Sedef Kabaş’ın özel hayatının kurcalandığı yere.

Malum, sağlıklı gündelik politika, gündelik politika yürütücülerinin “söylem üstünlüğü”ne inanarak ürettikleri, kavgalarını söylem üstünlüğü üzerinden yaptıkları düzlemde ilerler. Türkiye’de söylem üstünlüğüne dayalı bir gündelik politika kalmamış görünüyor ki bu büyük sıkıntı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tam bir operasyon olarak Karabük Üniversitesi yalanları 26 Mart 2024 | 1.785 Okunma Sen sabır zannedersin, hâlbuki aşktır o 24 Mart 2024 | 315 Okunma Ersin’in “yaz” dediği yahut temsil krizinin bütün sorunları 23 Mart 2024 | 225 Okunma Sarhoştum, hatırlamıyorum 19 Mart 2024 | 1.176 Okunma Değişen bir şey aramak 17 Mart 2024 | 256 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar