O sınırın nerede olduğunu bulsak mı?

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracBence var. Bakmayın siz, düşünceleriniz ve eleştirilerinizin çoğu zaman anında yanıt bulmamasına. “Halkın gücü”, etkisini korumaya devam ediyor....

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/trac

Bence var. Bakmayın siz, düşünceleriniz ve eleştirilerinizin çoğu zaman anında yanıt bulmamasına. “Halkın gücü”, etkisini korumaya devam ediyor. Akıllara da hemen sosyal medya gelmesin. Zaten sosyal medya da eskisi gibi “ölçüm” merkezi değil. Bir kere manipülasyona fazlasıyla açık. Ancak şu daha önemli; sosyal medya haberleri ve gelişmeleri anında tükettiği gibi üzerine uzun uzadıya konuşulması ve de çözümler üretilmesi gereken meseleleri de sabun köpüğüne çeviriyor. Birkaç saat canhıraş konuşuluyor. Yer yerinden oynuyor. Ancak sonrası yok! Herkes yaptığı paylaşımla kalıyor. Bir bakmışsınız gündemi esir eden meselenin esamisi bile okunmuyor. Çünkü bizler de tükenmiş oluyoruz. Ne fikrimizi kalıyor ne de çözüme matuf hamlelerimiz. Herkes konuşuyor, kimse kıpırdamıyor.

Özellikle de X’in güvenirliği her geçen gün sarsılıyor. İngiliz medya devi ‘Guardian’ın geçtiğimiz günlerde platformdan tamamen çekildiğini duyurması sonun başlangıcının ilk belirgin işaretleri. Ben ise yedi ay önce hesabımı kapattığım noktanın çok ilerisindeyim. Kaybımın olmadığına artık eminim. Kazançlarımı ise bir kitapta toparlıyorum. Benim için kitabın kendisi bile büyük bir olay. Her gün biraz daha cisme dönüşüyor.

Lakin bazı yoksunluklar yaşamıyor değilim. Mesela dostum İsmail Halis’in derinlikli analizleri... Aslında bizi biraz kendimize getirdi bu belirgin mahrumiyetler. İsmail Halis, önceki gün, - ilgi alanıma da giren-X’te yayınladığı yazısını özelden gönderdi. “Küresel dijital medya habitatı” üzerine kafa yormuştu. Byung Chul-Hanvari şu tespitini zihnimde milyon kez RT ettim: “Anlatı algoritmaları, siyah, beyaz ya da gri değildir. Bu devasa akış haritasının farkına varan onu en işlevsel yönleriyle değerlendiren hiç şüphesiz ki kendi anlatısını küreselleştirecektir.”

Metni bir bütün olarak ki kez okudum. TikTok’un sosyal medya ekosistemini, platformların içerik formatları dahil değiştirme/dönüştürme etkisi ve gündem belirleme/sürükleme gücüne dair notlarımı aldım.

İtiraz edecek belki ama İsmail Halis’in alıntıladığım cümlesini kendimce şöyle açacağım: ‘Anlatı algoritmaları’ altının fazlasıyla doldurulması gereken çok mühim bir kavram. İnsanın düşünerek ürettiği andan beri var olan “anlatının gücü”, artık algoritmaların yönetme kabiliyetiyle birleşti. Çinliler dünyanın gerisinden gelerek tüm dünyayı yönetecek, Avrupa’dan sonra Amerika’yı da pasifize edecek dijital dünya düzeni kuruyorlar. Etkisini yakında çıkacak olan yapay zeka savaşlarında göreceğiz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sen yelkenini aç rüzgâr Allah’ın işi 10 Aralık 2024 | 13 Okunma “Dürüst ve İslâm” işte 08 Aralık 2024 | 234 Okunma Hama, Hamas, Sinvar, Hadid, Heniye, Havva 07 Aralık 2024 | 568 Okunma Kâfir münafığın yuf olsun ervahına 03 Aralık 2024 | 541 Okunma Mesele diziler mi toplum mu? 01 Aralık 2024 | 352 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar