İnşa, ihya, işlev

Konya’da, Kayseri’de, Bursa’da, son zamanlarda Kahramanmaraş’ta gördükçe düşündüğüm, zihnimde çerçevesini belli belirsiz çizdiğim o meselenin adını sonunda İstanbul’da Yedikule Hisarı'nın bahçesinde çay içerken koyabildim.

Konya’da, Kayseri’de, Bursa’da, son zamanlarda Kahramanmaraş’ta gördükçe düşündüğüm, zihnimde çerçevesini belli belirsiz çizdiğim o meselenin adını sonunda İstanbul’da, Yedikule Hisarı’nın bahçesinde çay içerken koyabildim.

Oraya geleceğim ama önce Yedikule Hisarı’nda ne olduğundan bahsetmem gerekir size. Kolay değil, 1600 yıldır ayakta olan Yedikule Hisarı hem Bizans’ın hem de Osmanlı’nın ortak mirası. Bazen geçen gemilere ok üşürülmüş, bazen kıymetli silahlara hazinelik etmiş, bazen zindan olarak kullanılmış, bazen de imparatorlar, şehzadeler boğdurulmuş burada.

Bu 16 yüzyıl boyunca hem Bizans hem Osmanlı hem de Cumhuriyet döneminde çeşitli tadilatlar, türlü restorasyonlar görmüş bu yapı bu yanıyla İstanbul’a sahiplik etmiş her medeniyet ve ülkenin ortak mirası haline gelmiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tam bir operasyon olarak Karabük Üniversitesi yalanları 26 Mart 2024 | 1.785 Okunma Sen sabır zannedersin, hâlbuki aşktır o 24 Mart 2024 | 315 Okunma Ersin’in “yaz” dediği yahut temsil krizinin bütün sorunları 23 Mart 2024 | 225 Okunma Sarhoştum, hatırlamıyorum 19 Mart 2024 | 1.176 Okunma Değişen bir şey aramak 17 Mart 2024 | 256 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar