Filin getirdiği adam

Zamanlardan bir zamanda, mekânlardan bir mekânda, Abdullah’lardan bir Abdullah bir gemiyle Hind’e yahut Sind’e yahut Çin’e gitmeye karar vermiş. Rüzgârsız, pırıl pırıl bir günde Endülüs’ten...

Zamanlardan bir zamanda, mekânlardan bir mekânda, Abdullah’lardan bir Abdullah bir gemiyle Hind’e yahut Sind’e yahut Çin’e gitmeye karar vermiş. Rüzgârsız, pırıl pırıl bir günde Endülüs’ten yahut İskenderiye’den yahut Cidde’den gemiye binmiş. Demiş ki “fakirim, hiç param yok ama gitmek isterim.” Demişler ki “bu sabah bir tayfa hastalandı, yerine geçersen bin. Hind’de yahut Sind’de yahut Çin’de inersin.”

Gitmişler bir vakit. Altlarında mavi deniz, üstlerinde yıldızlı gök, gitmişler.

Derken kararmış deniz, derken kararmış gök, saklanmış yıldızlar. Karanlık sanki arşı kaplamış. Deniz köpürmüş, dalgalar yükselmiş, rüzgâr hızlanıp fırtınaya dönmüş. Geminin yolcuları birer birer adaklar adamaya, ahitler vermeye başlamışlar korkudan. Biri “kurtulursak vallahi bir daha şarap içmeyeceğim”, diğeri “kurtulursak yedi koyun keseceğim”, bir başkası “kurtulursak iki köle azat edeceğim” demiş.

Geminin kaptanı, tayfası, yolcuları… Her biri bir adakta bulunmuş. Ta ki geriye yalnızca Abdullah kalana dek... Diğerleri yaklaşıp demişler ki “sen de bir şey ada yahut bir şey ahdet ki tamamlansın tamamlanması gereken.”

Abdullah demiş ki “ben fakir bir adamım. Adayacak bir şeyim yok. Ahdedecek bir durumda da değilim.” “Olsun” demişler, “sen bir şey ahdet mutlaka.” Abdullah düşünmüş ve “kurtulursak asla fil eti yemeyeceğim” diye ahdetmiş. “Zaten yemeyiz ki biz fil eti, böyle ahit mi olur?” diye gülmüş etraftakiler. Abdullah, “vallahi aklıma böyle bir ahit geldi” demiş.

Fırtına, kasırgaya dönmüş o ara. Gemi, bir saman çöpü hükmünde kalakalmış koca denizde. Herkes “sonumuz geldi” diye düşünmeye başlamış. Tutunamayıp denize düşenler olmuş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti 16 Nisan 2024 | 917 Okunma Yavaş orman 14 Nisan 2024 | 285 Okunma Sosyal çürüme yazıları 1: Üçüncü sayfa cumhuriyeti 13 Nisan 2024 | 739 Okunma AK Parti İslamcılardan kurtulmalı mı? 09 Nisan 2024 | 1.124 Okunma Aşksızlara verme öğüt 07 Nisan 2024 | 774 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar