Eskişehir’den bildiriyorum

Cumhur İttifakı’nın Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı ile ilgili ilk izlenimim “meselesine hâkim, entelektüel ve sakin güce inanan” biri olduğu yönünde oldu. Sohbetimizi...

Cumhur İttifakı’nın Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı ile ilgili ilk izlenimim “meselesine hâkim, entelektüel ve sakin güce inanan” biri olduğu yönünde oldu. Sohbetimizi ilerlettikçe bu kanaatim pekişti. Kavganın, gürültünün, sertliğin peşinde değil; şehrinin birikmiş sorunlarını elbirliği ile düzeltebilmenin peşinde biri Burhan Sakallı.

Söz konusu Eskişehir olunca Eskişehir dışında yaşayan insanların algısı gayet “olumlu” bir algı oluyor malum. “İyi yönetilen, sorunsuz, insanların mutlu-mesut yaşayıp gittiği tıkır tıkır işleyen bir kent” olarak kodluyoruz Eskişehir’i genellikle. İlk sorum da bununla ilgili oluyor Burhan Sakallı’ya.

Sakallı, Ocak 2019’da Eskişehir’in 25 mahallesinde 2428 kişilik bir örneklemle yapılan bir araştırmanın sonuçlarını anlatıyor. 871 bin kişinin yaşadığı Eskişehir’de halkın yüzde 74’ü “trafik sorunumuz var” diyor. Yüzde 73’ü “otopark sorunumuz var” diyor. Yüzde 50’si ulaşımdan, yüzde 56’sı altyapı hizmetlerinden şikâyetçi… Sonra irili ufaklı pek çok sorun sıralanıyor. Eskişehir, Türkiye mutluluk endeksinde kendisine ancak 33. sıradan yer bulabilmiş.

Daha da ilginç istatistik ise şu: Daha önce kazandığı seçimlerde şehrin mevcut belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen’e oy veren insanların yüzde 63’ü “artık yetsin” diyor. Yani değişim için açık kapı bırakıyor. Bunun bir doğal nedeni var, bir de şehre dönük nedeni. Doğal neden şu: 20 yıldır belediye başkanlığı yapan ve 83 yaşına gelen Büyükerşen’in “başkanlık performansının” düştüğünü düşünüyor Eskişehirliler. Şehre dönük nedeni ise şu… Eskişehir, Türkiye’deki genel algısının çok altında bir yaşam konforu üretebilmiş yaşayanlarına.

Zaten bu durum araştırma sonuçlarına da yansımış. Büyükerşen’in oyu günden güne düşerken Sakallı’nın oyu günden güne artıyor anketlere bakınca. 2019 yerel seçiminin en ciddi yarışlarından birinin Eskişehir’de geçeceğini söylemek yanlış olmaz.

Büyükerşen’le ilgili bir not daha. Üniversiteden Eskişehir Spor Kulübü’ne, Valilik’ten şehrin CHP’li ilçe belediyelerine kadar tuhaf bir kavga dili geliştirmiş görünüyor kurt başkan. Fakat bu kavga dilinin Eskişehir’in işine yaramadığı da ortada.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti 16 Nisan 2024 | 921 Okunma Yavaş orman 14 Nisan 2024 | 287 Okunma Sosyal çürüme yazıları 1: Üçüncü sayfa cumhuriyeti 13 Nisan 2024 | 739 Okunma AK Parti İslamcılardan kurtulmalı mı? 09 Nisan 2024 | 1.124 Okunma Aşksızlara verme öğüt 07 Nisan 2024 | 774 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar