Bayram ve birkaç diğer not

Bayramınız mübarek olsun. Büyüklerimin ellerinden, küçüklerimin gözlerinden öperim.Biliyorum ki sizler, bayramı “bayram gibi” yaşamanın ne demek olduğunu bilen, güzel insanlarsınız. Ama yine de ben...

Bayramınız mübarek olsun. Büyüklerimin ellerinden, küçüklerimin gözlerinden öperim.

Biliyorum ki sizler, bayramı “bayram gibi” yaşamanın ne demek olduğunu bilen, güzel insanlarsınız. Ama yine de ben bir iki yere temas edeyim.

Müslümanlar için bayram, sevinç günleri olmasının yanı sıra “sosyal tedaviler için zemin” günleridir de aynı zamanda.

Bayram “küslerin barışması, toplumsal birlikteliğin ihyası” gibi hususlar yerine getirildiğinde bayram olur. Bunu bir an olsun unutmamak lazım.

Diğer yandan bayramlar, modern zamanların tanımlamasını kullanalım, “sınıflar arası eşitsizlikle mücadele” günleri olarak da kutlanır.

Muazzam bir yerleşiklikle “zekât günlerini” Ramazan’a denk getiren Müslümanlar, ayrıca Ramazan Bayramı’na mahsus fitreleriyle “bu eşitsizliğin ortadan kaldırılmasına” katkı sağlarlar. Hedef, “çocuğuna bayramlık alamayan insan” kalmamasıdır. Ve bu, kabul edelim, şahane bir hedeftir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sosyal çürüme yazıları 4: Ahlâkî pozculuk cumhuriyeti 23 Nisan 2024 | 404 Okunma Sosyal çürüme yazıları 3: Şişirilmiş dudaklar cumhuriyeti 20 Nisan 2024 | 908 Okunma Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti 16 Nisan 2024 | 954 Okunma Yavaş orman 14 Nisan 2024 | 291 Okunma Sosyal çürüme yazıları 1: Üçüncü sayfa cumhuriyeti 13 Nisan 2024 | 759 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar