Edis konserinden çıkıp Arabistan’a mı gitsinler?

Doğrusu bu ya Deniz Çakır’ın bir grup başörtülü kıza bir kafede hakaret etmesi üzerine gelişen tartışmalar hakkında hiç yazasım yoktu. İki sebebim vardı bunun için. İlk sebebim şu:...

Doğrusu bu ya Deniz Çakır’ın bir grup başörtülü kıza bir kafede hakaret etmesi üzerine gelişen tartışmalar hakkında hiç yazasım yoktu. İki sebebim vardı bunun için. İlk sebebim şu: “Zaten Türker İnanoğlu piyangosu vurmuş Deniz Çakır’a, Türkiye’nin en çok izlenen dizisinden buharlaşıvermiş; bir de benden bulmasın” dedim. İkincisi ise, son derece adi bir durum vardı ortada. Alkolün yol açtığı o cesaretten söz ediyorum evet “adi durum” derken. O cesaretle “o aslan buraya gelecek” diyen tavşanın bile affedilmesi gerekir.

Peki ama niçin yazıyorum? Şundan: Çarşamba günü, olayın tarafı olan isimlerden birinden, Zeynep Yılmaz’dan mail olarak bir açıklama aldım. “Yakın zamanda medyaya da yansımış olan başörtülü kızlara yapılmış haksızlığın muhatapları olarak kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik bir açıklama yapmak istedik” cümlesiyle başlayan açıklamanın altında olayın taraf altı kişinin daha ismi vardı.

Bu açıklama ve açıklamada anlatılan olay üzerinden biraz sosyoloji konuşmayı denemek istiyorum başarabilirsem. Açıklamada anlatılanların bütünüyle doğru olup olmadığına elbette hukuk karar verecek ancak ben “bir veri olarak” açıklamayı doğru kabul edip öylece yazdığımı belirtmek isterim.

Açıklamanın beni ilgilendiren ve sizi de ilgilendireceğini düşündüğüm bölümlerini aktarayım öncelikle: “…30.12.2018 pazar günü dokuz kız arkadaş olarak Zorlu PSM’de gerçekleşen Edis konserine katıldık. İki arkadaşımız konserden erken çıkarak yine Zorlu AVM’de bulunan nezih bir cafe olan “Vakkorama Cafe”ye geçmesi üzerine kalan yedi arkadaş konser bitiminde diğer iki arkadaşla aynı cafeye gelmek için haberleşti. Diğer yedimiz de cafeye gelerek büyük bir masaya oturduktan kısa bir süre sonra Deniz Çakır ve koluna girmiş bir arkadaşı cafeye giriş yaptı ve bizim masamızın yanından geçerken Deniz Çakır “Euzü besmele” çekerek masamızın yanında durdu ve bir süre bize bakarak arkadaşına söylendi. Biz kendisinin alkollü olduğunu anladık ve bu sebeple de herhangi bir tepki vermedik. Arkadaşı onu oturttuktan bir müddet sonra da telefonunu çıkararak bizim videomuzu çekmeye çalıştı. Kendisine rızamız olmadan videomuzu çekemeyeceğini söylediğimizde ise tepkisi “çekerim, beni herkes çekiyor” şeklinde oldu. Sonrasında ise herkesin duyabileceği şekilde ve masamıza yönelik sözlü tacizlerine başladı. Bir saat kadar oturduk ve o süre boyunca Deniz Çakır birkaç kez görüntümüzü almaya çalıştı ve farklı zamanlarda defalarca “bu türbanlıların burada ne işi var, Atatürkçüyüm ben, Atatürk var, Arabistan’a gidin, İran’a gidin, türbanlıları buraya nasıl alıyorsunuz, burası Türkiye” şeklinde ifadeleriyle herkesin duyabileceği bir şekilde bizim masamıza yönelik tacizde bulundu…”

Açıklama böyle. Bence son derece sıradan bir ezberle konuşan tacizkâr ve sarhoş bir hanımın haddini fersah fersah aşması söz konusu… Yine bence “sarhoştur, olur öyle” deyip orada kapatılması gerekirdi meselenin. Fakat tabii ki bu konuda karar verici olanlar bu olayda kendini mağdur gören hanımefendiler ki onların arzusu hukuk önünde hak aramak yönünde. Haklarıdır.

Benim derdim şudur: Edis konserinden çıkıp Vakkorama Cafe’ye oturan kızlara karşı kurulan “Arabistan’a gidin” cümlesindeki “ezber bozukluğu” cidden çok yorucu olmaya başladı. Burası bütün anlamlarıyla yeni Türkiye yahu! Hep birlikte Edis şarkıları dinleyerek bulmaya çabalıyoruz yolumuzu. “Türkiye’nin yönü” konusunda bizim kafamızda hiçbir soru işareti kalmamışken Deniz Çakır ve benzeri ezbercilerin “Arabistan’a gidin, İran’a gidin” çıkışları komik bile değil bu manada.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sarhoştum, hatırlamıyorum 19 Mart 2024 | 98 Okunma Değişen bir şey aramak 17 Mart 2024 | 252 Okunma Fıkıhsızlık yahut “pozisyondan konuşma”yı bir halt sanmak 16 Mart 2024 | 395 Okunma Misafir öğrenciler gerçeği 12 Mart 2024 | 694 Okunma Hilalin görünmesi Ramazan’ın geldiğini göstermez 10 Mart 2024 | 619 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar