Yemen’den ders almak

Sevgili ağabeyim Ahmet Murat’la sohbet ederken daha da netleşti kafamda Yemen merkezli büyük ilim geleneğinin Malezya, Endonezya, Pakistan ve Hindistan hattındaki etkisi. Evet, Maveraünnenir’de neşvünema bulan ilim geleneğinin...

Sevgili ağabeyim Ahmet Murat’la sohbet ederken daha da netleşti kafamda Yemen merkezli büyük ilim geleneğinin Malezya, Endonezya, Pakistan ve Hindistan hattındaki etkisi. Evet, Maveraünnenir’de neşvünema bulan ilim geleneğinin Buhara’dan Bosna’ya tüm kuzey İslam hattını etkilemesine benzer bir etkiden söz ediyoruz Yemen’in bu coğrafya üzerindeki etkisinden söz ederken.

Yeni nesil emperyalizm, Moğolların yaptığından bile daha şiddetli şekilde, elinin ulaştığı yerleri aynı zamanda toz-toprak haline getirmesiyle, çölleştirmesiyle de maruf. İşte Afganistan, Pakistan, Irak ve Suriye’nin başına gelenler malum. Vaktiyle düşüncenin, sanatın, aklın, ilmin ormanı olan bu coğrafyalar bugün itibariyle üzerinde değil düşünce ağacı, en küçük düşünce fidesinin yetişmesine imkân vermeyecek ölçüde çölleştirildi yeni nesil emperyalizm tarafından.

Dahası İslam dünyasının sıcak çatışma alanlarında aynı zamanda Müslümanlar arasında sonu gelmez bir fikir-eylem ayrılığının da tohumları ekiliyor. Yemen’de yaşananlar bunun en acıtıcı örneklerinden biri. Zeydiye’nin nasıl siyasal Şiiliğin, Sünniliğinin nasıl siyasal Vahhabiliğin dümen suyuna girdiğini ve Yemen’de insanların nasıl birbirlerini boğazladıklarını gördük, görmeye de devam ediyoruz. Doğrusu, birazcık düşünenler için oldukça ibretli, dersler çıkarılması gereken bir tablo var ortada.

Şii İran’la Vahhabi Suud Yemen’de, ihale aldıkları emperyalizm adına savaşırken tam bu esnada olan Yemen’e oluyor, başka bir şey değil.

Yeri gelmişken söyleyelim. Siyasal Şiilik - siyasal Vahhabilik ayrımının işlevsel olmadığı coğrafyalara da nifakı başka yerlerinden sokuyor yeni nesil emperyalizm. Pakistan’da birbirlerinin camilerine gitmeyen, birbirlerinin arkasında namaza durmayan cemaatlerin sayısı az değil. Türkiye’de de denendiğini düşünüyorum bu numaranın. Ve taraflar böylesi akıldan piyade şekilde devam ederlerse başarıya da ulaşacak.

Dönelim Yemen’e. Yemen’de şu tarafı tutanlarla bu tarafı tutanların dışında bir de Yemen halkının tamamını tutanlar var iyi ki bu dünyada. Aksi halde insanlığa dair umudumuzu yitiririz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sosyal çürüme yazıları 4: Ahlâkî pozculuk cumhuriyeti 23 Nisan 2024 | 418 Okunma Sosyal çürüme yazıları 3: Şişirilmiş dudaklar cumhuriyeti 20 Nisan 2024 | 908 Okunma Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti 16 Nisan 2024 | 954 Okunma Yavaş orman 14 Nisan 2024 | 291 Okunma Sosyal çürüme yazıları 1: Üçüncü sayfa cumhuriyeti 13 Nisan 2024 | 759 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar