Meğer şiir Nazım’ınmış!

“Yahu yine mi sosyal medya yazısı?” demeyin. Zira bu bir sosyal medya yazısı değildir. Sosyal medyayı bahane ederek sosyoloji konuşmayı denemekten ibarettir. Gerçi, iş sosyal medyada kalsaydı yine de yazmaya çok niyetim...

“Yahu yine mi sosyal medya yazısı?” demeyin. Zira bu bir sosyal medya yazısı değildir. Sosyal medyayı bahane ederek sosyoloji konuşmayı denemekten ibarettir. Gerçi, iş sosyal medyada kalsaydı yine de yazmaya çok niyetim yoktu. Ancak mesele gazetelere, haber portallarına, internet sitelerine kadar inince “yazmak lazım” dedim.

“Kim Milyoner Olmak İster?” isimli yarışmada bir yarışmacıya Cem Karaca’nın “Herkes Gibisin” şarkısının sözlerinin hangi şaire ait olduğu soruldu. Yarışmacı da telefon hakkını kullanıp Şehir Üniversitesi’nde Türk Dili Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesi olan Fatih Altuğ’u arattı. Hoca, “yüzde doksan Atilla İlhan” dedi. Meğer cevap Nazım Hikmet’miş.

Buraya kadar bence her şey aşırı normal… Büyük Türk şiirinde yazılmış bütün şiirlerin hangi şaire ait olduğunu bilmek gibi bir zorunluluğu olmayan hoca, kısıtlı sürede şarkıyı dinleyip şiirin sesinin en yakın olduğu şairin ismini verdi muhtemelen. Bu da aşırı normal…

Normal olmayanı ise, başta sosyal medya olmak üzere Takvim’inden Posta’sına, Mynet’inden bilmem nesine kadar bu durumun “skandal” olarak yorumlanması. Hele sosyal medyadaki “işte akademimizin hali” kampanyasını görmeniz lazımdı.

Evet, akademimizin kalitesi bence de yerlerde sürünüyor ama bundan daha kötüsü memlekette “kötücüllüğün hükümranlığının şaha kalkmış olması”dır.

Bakın size bir şey söyleyeyim. Lisans, yüksek ve doktora düzeyinde eğitimini Boğaziçi’nde tamamlamış, “19. Yüzyıl Türk Edebiyatı” ve “1980’lerde Edebiyat ve Toplumsal Değişim” gibi önemli alanlarda çalışıp eser vermiş Altuğ, edebiyat bilgisinin zekâtını verse “bilemedi ki bilemedi ki” temposu tutan koronun tamamı hayatının sonuna kadar edebiyat konusunda idare eder kendini. Diğer eserleri bir yana sadece Fatma Fahrünnisa Hanım’ın Dilharap’ını yeniden Türkçe’ye kazandırmış olması bile yeter aslında.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sarhoştum, hatırlamıyorum 19 Mart 2024 | 211 Okunma Değişen bir şey aramak 17 Mart 2024 | 252 Okunma Fıkıhsızlık yahut “pozisyondan konuşma”yı bir halt sanmak 16 Mart 2024 | 398 Okunma Misafir öğrenciler gerçeği 12 Mart 2024 | 694 Okunma Hilalin görünmesi Ramazan’ın geldiğini göstermez 10 Mart 2024 | 619 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar