Denge: O eşsiz zorunluluk

Farkında mısınız bilmem? İstanbul için 95,1 frekansında yayın yapan Diyanet Risalet Radyo, şahane bir yayıncılık başarısıyla her türlü takdirin üzerinde bir işe imza atıyor. Adından da...

Farkında mısınız bilmem? İstanbul için 95,1 frekansında yayın yapan Diyanet Risalet Radyo, şahane bir yayıncılık başarısıyla her türlü takdirin üzerinde bir işe imza atıyor. Adından da anlaşılabileceği gibi ağırlıklı olarak hadis ve siyer alanında yayın yapan radyonun bana iyi gelen tarafı ise şu: Sahihliğinden, sıhhatinden emin olduğum hadis-i şerifleri rastlantısal olarak dinleyebiliyorum.

Ne demek rastlantısal? Şu: Bazen Efendimiz(sav)’in dilinden bir dua, bazen ahlakla ilgili bir hatırlatma, bazen ibadetlerin önemi, bazen merhamet, bazen cihat… Efendimiz(sav)’in sözlerini peş peşe ve rastlantısal olarak dinlemek (veya daha iyisi okumak), insanın önünde son derece önemli düşünce kulvarları açıyor. Bir konuda derinlemesine bilgilenmek de önemli tabii ama rastlantısal olarak hadis-i şerif dinlediğinizde ya da okuduğunuzda elde ettiğiniz bilginin de çok kıymetli olduğunu söylemem lazım.

O bilgi bence şudur: Efendimiz(sav)’in bizden en belirgin şekilde istediği husus “bir dengeye sahip olmamızdır.” İzninizle ben buna “yaratılış ve amaç dengesi” diyeceğim.

Mesela bir hadis-i şerifte amelin, eylemenin, işlemenin, ibadet etmenin ne denli önemli olduğunu vurgulayan Efendimiz(sav), bir başka hadisinde amele, etmeye, işlemeye, ibadete güvenenin ziyanda olduğunu, cennetin ancak Allah’ın merhameti ile kazanılabileceğini ifade ediyor. Bir yandan bir çeşit riyazet hayatıyla dünya işlerinden el etek çeken ashabına bu yaptıklarını yasaklıyor, bir yandan ibadetlerini aksatan sahabilerini sert şekilde uyarıyor. Böylelikle dengeyi “ibadetsiz olmaz, ibadete güvenerek de olmaz” noktasına kurmuş oluyor ki “yaratılış ve amaç dengesi”ni kurabilelim.

Bir yandan bilginin, bilgiye sahip olmanın, bilmenin önemini vurgularken bilginin yol açtığı kibrin kurutuculuğuna da dikkat çekiyor ki bilmenin, bilgiye sahip olmanın amacını hiç unutmayalım.

Buradan bir başka yola sapalım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sosyal çürüme yazıları 4: Ahlâkî pozculuk cumhuriyeti 23 Nisan 2024 | 368 Okunma Sosyal çürüme yazıları 3: Şişirilmiş dudaklar cumhuriyeti 20 Nisan 2024 | 907 Okunma Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti 16 Nisan 2024 | 953 Okunma Yavaş orman 14 Nisan 2024 | 291 Okunma Sosyal çürüme yazıları 1: Üçüncü sayfa cumhuriyeti 13 Nisan 2024 | 759 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar