MHP’de süreç nereye varır?

Milliyetçi Hareket Partisindeki olağanüstü kongre süreci, günden güne farklı boyutlar kazanıyor. Hepsinin de genel başkanlık için adaylığını açıkladığı dört ‘öncü...

Milliyetçi Hareket Partisindeki olağanüstü kongre süreci, günden güne farklı boyutlar kazanıyor. Hepsinin de genel başkanlık için adaylığını açıkladığı dört ‘öncü muhalif’ şimdiden derin ihtilafa düştü…


Merhum Alparslan Türkeş’in 1997’de vefatından sonra Milliyetçi Hareket Partisi bir türbülansa girmişti… O dönemde yine yargı mercileri sürece müdahalede bulunmuştu. Nihayet farklı grupların bir araya gelerek Sayın Devlet Bahçeli’yi desteklemeye karar vermesiyle birlikte, durum normale dönmüştü. 19 yıl sonra bu defa çok farklı bir konseptte yargı organlarının MHP ile ilgili müdahale kararları söz konusu. Kısaca özetleyecek olursak, ilk önce Sinan Oğan ve daha sonra Meral Akşener’in çıkışlarıyla, bilhassa kasım seçimlerinden alınan sonuç ve azalan milletvekili sayısı itibariyle, Partinin Meclis’te HDP gerisine düşmesi ileri sürülerek, kan değişimi ve güç tazelemek için olağanüstü kongre isteği dillendirildi… İlerleyen süreçte, partinin bir dönem genel sekreterliğini de yapmış olan ve 1 Kasım seçimlerinde aday olduğu hâlde milletvekili seçilemeyen Koray Aydın da bu doğrultuda muhalefet bayrağı açtı. Ardından hâlen partide milletvekili olan Prof. Ümit Özdağ Genel Merkeze muhalifler kervanına katıldı… İşin ilginç yanı, hepsinin de genel başkanlığa aday olmasıydı. Epey zaman süren imza toplama işlemi kongre talebi, Parti Yönetimi tarafından geçerli sayılmayınca, mesele mahkemeye taşındı. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin verdiği bir kararla, 15 Mayıs’ta Olağanüstü Kongreyi yapmak üzere çağrı heyeti göreve başladı.
Ancak bütün bunlar olurken Parti Genel Merkezi ve Genel Başkan Devlet Bahçeli de boş durmadı. Bir taraftan sıkça yapılan açıklamalarla, parti tabanına ve kamuoyuna net mesajlar verilirken diğer yandan muhaliflerin hamlelerini boşa çıkartmak için hukuki süreci de işletildi. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin kararı temyize gönderildi. Ancak süreç devam ediyordu. Bu durumda Yargıtay safhasının 15 Mayıs’tan sonraya kalma ihtimaline karşı, yeni hukuki arayışların da sürdüğü çok geçmeden ortaya çıktı. Partinin üst kurul delegeleri tarafından, Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemelerinden alınan kararlarla Genel Merkez’in eli bir nebze rahatlatıldı. Ancak muhalifler durmadı… Tam manasıyla bir hukuk savaşı devam ediyor. Muhalif kanadın müracaatı üzerine, Ankara 2. İcra Mahkemesi, Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesinin, “Olağanüstü kongrenin Yargıtay Kararı beklenmeden toplanamayacağına” dair yürütmeyi durdurma kararını işleme koyan 25. İcra Müdürlüğünün kararına yapılan itirazı kabul etti. Fakat Genel Merkez, her iki asliye hukuk mahkemesi kararlarının yürürlükte olduğunu belirterek, Ankara Valiliğinin kongrenin yapılmaması yönünde idari karar alacağını açıkladı. Daha sonra 25. İcra Müdürlüğü de Adalet Bakanlığından görüş alarak, kongrenin toplanamayacağına dair açıklama yapıldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vatan kurtarmak… Dümen çevirmek!.. 23 Mart 2024 | 4 Okunma Dünyanın taşıyamayacağı vicdani yük… 30 Ocak 2024 | 9 Okunma Blinken dördüncü defa turlarken… 06 Ocak 2024 | 110 Okunma İsrail savaşı yaymakta kararlı!.. 04 Ocak 2024 | 150 Okunma 2024 de iyi başlamadı!.. 02 Ocak 2024 | 107 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar