Merkel’in ziyareti üzerine…

Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in, biraz da apar topar biçimde gerçekleşecek olan Türkiye ziyareti, pek çok yönden önem taşıyor. Bakalım yansımaları nasıl olacak!.. Batı’nın politik...

Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in, biraz da apar topar biçimde gerçekleşecek olan Türkiye ziyareti, pek çok yönden önem taşıyor. Bakalım yansımaları nasıl olacak!..

Batı’nın politik aktörleri ve siyasal kurumları, genel olarak içten pazarlıklı, fırsatçı ve de ikiyüzlüdür… Güçlü pozisyonda iken daima tepeden bakar ve karşısında daha zayıf bir muhatap varsa, onu hep baskılamaya çalışır. Şayet kendini zora sokan bir durum söz konusu ise, bunu da mümkün olan her türlü ‘kurnazlık ve sinsilikle’ savuşturmaya çalışır. Yani uluslararası ilişkileri, bunlar her vakit realizm yaklaşımı içinde, başka bir ifade ile yalın güç mücadelesi ve kuvvetlinin zayıf olanı bastırması çerçevesinde ele alırlar. Kim bilir belki de, genlerindeki sömürgecilik anlayışının bir sonucu olarak; Batı Dünyası hep, “Ben ve ötekiler…” kalıbı içerisinde davranıyor.

Aksi hâlde insani bir dramdan bile, ne yapıp edip bir şekilde rant devşirme gayretine girmenin izahı yoktur… Suriye’de hüküm süren iç savaş ve katliam sebebiyle, yerinden yurdundan olmuş sığınmacılara eşitlik ve hakkaniyet içinde el uzatmak yerine, (zordaki bu insanlardan nasıl yararlanabilirim) gibi oportünist bir tavırla meseleyi ele alıp pazarlıklara girişmek, başka hangi anlama gelebilir ki?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vatan kurtarmak… Dümen çevirmek!.. 23 Mart 2024 | 4 Okunma Dünyanın taşıyamayacağı vicdani yük… 30 Ocak 2024 | 9 Okunma Blinken dördüncü defa turlarken… 06 Ocak 2024 | 110 Okunma İsrail savaşı yaymakta kararlı!.. 04 Ocak 2024 | 150 Okunma 2024 de iyi başlamadı!.. 02 Ocak 2024 | 107 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar