Hint alt kıtasında yeni tehlike...

1947 yılından beri kanayan bir yara olan Keşmir meselesi, Hindistan’ın son ilhak teşebbüsü ile yeni ve çok tehlikeli bir safhaya girmiş bulunuyor. Hindistan-Pakistan arasında yeni çatışmalar her an uç verebilir!

İngiliz sömürge siyasetinin, tıpkı Filistin meselesi gibi dünya barışına kasteden çıbanbaşı problemlerinden biri de Keşmir problemidir. İngiltere 1947'de Hint alt kıtasından çekilirken, burada kurguladığı yeni düzende, bitmez tükenmez yeni ihtilaflara zemin hazırladı. Bunların en başında da Keşmir meselesi geliyor… En son şubat ayında, Hindistan ile Pakistan arasında büyük bir gerilim koptu ve sıcak savaşa ramak kaldı. Keşmir’in Pulwama kentinde bir otobüse yapılan bombalı saldırıda, 41 kişi hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine Hindistan uçakları, Pakistan’ın kontrolü altındaki Azad Keşmir hava sahasını ihlal etmiş, bu arada bir Hint uçağı Pakistan tarafından düşürülmüştü… Daha sonra diplomatik girişimlerle taraflar tansiyonu düşürmüş ve böylece sıcak bir çatışmanın eşiğinden dönülmüştü. 
Bugüne kadar Hindistan ile Pakistan arasında sürekli bir gerilimin kaynağı olan Keşmir yüzünden, sayısız sınır çatışmaları yaşandı. 1947’den günümüze kadar da tam beş defa savaş meydana geldi. Hindistan ve Pakistan’ın İngiliz sömürgeliğinden kurtulup bağımsızlığa yürüdüğü 1947’de, Hint alt kıtasında tam 560 devlet (eyalet) iki yeni devlet arasında, din-kültür ve nüfus yapısı ile coğrafi konumu bakımından yeni statüye bağlandı.
Yalnızca üç eyalette problem yaşandı. Bunlar Cunagarh, Haydarabad ve Keşmir idi. İlk ikisinin nüfusu çoğunlukla Hindu olduğu için, bunların başındaki Müslüman prenslerin (Mihrace) Pakistan’ı tercih etmesi, Hindistan tarafından kabul edilmedi. Ve Hindistan güç kullanarak her iki eyaleti de işgal edip kendisine bağladı. Keşmir’de ise durum tam aksine idi. Buradaki nüfus yaklaşık yüzde 80 oranında Müslümandı.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vatan kurtarmak… Dümen çevirmek!.. 23 Mart 2024 | 4 Okunma Dünyanın taşıyamayacağı vicdani yük… 30 Ocak 2024 | 9 Okunma Blinken dördüncü defa turlarken… 06 Ocak 2024 | 110 Okunma İsrail savaşı yaymakta kararlı!.. 04 Ocak 2024 | 150 Okunma 2024 de iyi başlamadı!.. 02 Ocak 2024 | 107 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar