2024’de herkes yine Fed’i takip edecek!

Fed, çarşamba günü yılın ilk politika toplantısında faiz oranlarını sabit tuttu.Fed, geçen yılın sonunda enflasyonda yaşanan keskin düşüşün kalıcı olacağına dair daha ikna edici...

Fed, çarşamba günü yılın ilk politika toplantısında faiz oranlarını sabit tuttu.

Fed, geçen yılın sonunda enflasyonda yaşanan keskin düşüşün kalıcı olacağına dair daha ikna edici kanıtlar beklerken, gösterge federal fon oranını yirmi yılı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 ile yüzde 5,5 arasında sabit tuttu.

Fed Başkanı Jerome Powell düzenlediği basın toplantısında, "Faiz oranlarını düşürme sürecini başlatmak son derece önemli bir karar ve bunu doğru yapmak istiyoruz. Enflasyon konusunda çok ilerleme kaydettik. Biz sadece bu işi sürdürülebilir bir şekilde yaptığımızdan emin olmak istiyoruz" diye konuştu.

Wall Street'te hisse senedi endeksleri çarşamba gününü düşüşle kapatırken S&P 500 79,32 puan ya da yüzde 1,6 geriledi. Pazartesi günü tüm zamanların en yüksek seviyesinden kapanan endeks, eylül ayından bu yana en büyük düşüşünü kaydetti. New York Community Bancorp'un zarar açıklaması ve temettüsünü düşürmesinin ardından 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi 0,091 puan gerileyerek yüzde 3,965'ten kapandı ve bölgesel kreditörlerin sağlığına ilişkin yeni endişeleri ateşledi.

Ocak ayının büyük bölümünde, vadeli faiz oranı piyasalarındaki yatırımcılar, Fed'in 19-20 Mart'taki bir sonraki toplantısında faiz oranlarını düşüreceğine yaklaşık yüzde 50 ihtimal veriyordu. Ancak Powell çarşamba günü yaptığı açıklamada, yetkililerin mart ayında bir faiz indiriminin olası olduğunu düşünmediklerini belirtti. Powell, "Komitenin Mart toplantısına kadar faiz indirimini haklı çıkaracak bir güven seviyesine ulaşacağını sanmıyorum, ancak bunu göreceğiz" dedi.

CME Group'a göre, mart ayında faiz indirimine ilişkin piyasa bazlı olasılık çarşamba günü öğleden sonra yüzde 35 civarına geriledi. Citadel Securities'in küresel faiz ticareti Başkanı Michael de Pass, "Mart ayı baz senaryo değil ve gerçekten canlı bir toplantı olması için verilerin önemli ölçüde hayal kırıklığına uğratması gerekiyor" dedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fed ve Savaş beklentileri değiştirdi! 17 Nisan 2024 | 878 Okunma Bu hafta stres testinden geçeceksiniz! 15 Nisan 2024 | 433 Okunma Kendi evim için inşaata başlamak istiyorum, doğru zaman mı? 12 Nisan 2024 | 481 Okunma Bayram sonrası piyasaları neler bekliyor? 10 Nisan 2024 | 645 Okunma Para piyasaları için önemli bir hafta! 08 Nisan 2024 | 392 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar