TSK’ye yeşil kuşak eleştirisi

AKP’nin yüzde 47.5 ile yeniden birinci parti olduğu, ardından Abdullah Gül’üncumhurbaşkanı seçildiği sürecin öncesinde Genelkurmay sitesinden yayımlanan bir...

AKP’nin yüzde 47.5 ile yeniden birinci parti olduğu, ardından Abdullah Gül’üncumhurbaşkanı seçildiği sürecin öncesinde Genelkurmay sitesinden yayımlanan bir “bildiri” vardı. 
İşte o bildiri konusunda, Balyoz davasından cezaevinde yatan emekli generallerİsmail Hakkı Pekin ve Ahmet Yavuz’un “Asker ve Siyaset” adlı kitabında yer alan yorum: 
“27 Nisan 2003’te Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde yer alan bildiri ne sahibi tarafından tam olarak savunulabilir ne de milletten destek görür. Aksine, hükümet büyük bir tepki ortaya koyar. Aynı hükümetin Genelkurmay Başkanı’nı bir yıl sonra madalyayla taltif etmesine, ne o gün ne bugün, düşünme becerisine sahip hiç kimse, sağlıklı, açık, anlaşılabilir bir yorum getiremez.”
Laiklik olmadan demokrasiyi yaşatmanın mümkün olmadığının da altı çizilen kitapta, iki emekli general, TSK’nin “temel yanlışlar”ını iki ana başlıkta özetlemişler: 
“Birincisi, ABD’nin yeşil kuşak projesine göre ülkedeki demokratik gelişmelerin -özellikle sol- büyümesini önlemek ve komünizme karşı bir set oluşturmak için Türk-İslam sentezini destekler; cemaat ve tarikatlarına gelişmesi ve güçlenmesine zemin hazırlar; onların birer güç merkezi haline gelmesine ve siyaseti etkilemelerine ortam sağlar. Bu bir çelişkidir. 
İkincisi ise, bu gelişmeyi durdurabilirim umuduyla, amacını, yetkisini aşan bir tarzda laiklik karşıtı hareketleri önlemek ister. Elbette ordu içerisinde cemaat ve tarikatmensuplarına yer yoktur ve olamaz. Bu husus, bir varlık sorunudur. Sürekli mücadeleyi gerektirir. Ancak, bunu yaparken itici ve kırıcı davrandığı olur ve halkın inanç ve değerlerini lüzumsuz bir şekilde karşısına alır. Kendisinin en önemli dayanağı olan halkın sevgisini ve desteğini eritir. Yarattığı algı öylesine istismar edilir ki, kendisini savunamaz duruma gelir. Din tacirlerinin de bu fırsatı kaçırmadıklarını,zaman zaman hayasızca saldırmaktan, yalanlar üretmekten geri kalmadıklarını kabul etmek gerekir.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Halk birliğini sağladı, artık oyun yok 20 Nisan 2024 | 86 Okunma Bölgedeki şiddet sarmalı 13 Nisan 2024 | 57 Okunma Şamar örnekleri 06 Nisan 2024 | 98 Okunma CHP ulusal birliği sağladı, saray çöktü 01 Nisan 2024 | 427 Okunma Ense Tıraşını Göreceğiz 30 Mart 2024 | 179 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar