Saçmalamak özgürlük müdür?

Cumhuriyet gazetesinin geçmişi ve ilkelerini sorgulayıp özgürlük dersi verme yarışına girenlere bir çift söz etmek gerek: Cumhuriyet’in genlerine tekçi ideoloji bağnazlığı (Kemalizmi kastediyorlar)...

Cumhuriyet gazetesinin geçmişi ve ilkelerini sorgulayıp özgürlük dersi verme yarışına girenlere bir çift söz etmek gerek: 
Cumhuriyet’in genlerine tekçi ideoloji bağnazlığı (Kemalizmi kastediyorlar) yapışmış filan… 
Cumhuriyet gazetesinin kurucusu Yunus Nadi’nin adına konulmuş roman ödülünü kazananlara baksınlar: 
Oya Baydar da var, Ahmet Altan da…
Kemalizmi ve Cumhuriyetin kuruluş felsefesini sorgulayan kanatta yer alan her iki isim de ödül aldıkları dönemde Cumhuriyet’in başında Kemalist İlhan Selçuk vardı. 
1991’de Irak’tan Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Kürtlerin acılarını belgelemek üzere Orhan Pamuk’u röportaj yazarı olarak bölgeye gönderen Cumhuriyet’in başında Nadir Nadi vardı. 
12 Mart cuntasına direnirken gazetenin başında yine Nadir Nadi vardı. İlhan Selçuk, Ziverbey Köşkü’nde işte bu direniş yüzünden işkence gördü. 
Cumhuriyet’i “dar kalıpçı”lıkla suçlayanlar, 12 Eylül döneminde Cumhuriyet’in Dev- Yol’dan tutun TKP’ye, DİSK’ten tutun TÖBDER’e yürütülen soruşturmalarda solun tüm kesimlerinin uğradığı haksızlıklara ve işkencelere karşı nasıl bir kalkan olduğunu, gazetenin belgeliğine girip Erbil Tuşalp’in, Deniz Teztel’in, Faruk Bildirici’nin ve bu köşenin yazarının haberlerinden, yazarlarımızın yazılarından, izlenimlerinden öğrenebilirler. O dönemde de Cumhuriyet’in başında Kemalist Nadir Nadi vardı. 
Uğur Mumcu’nun Türkiye’deki sosyalist hareketin önderlerinden başta Mehmet Ali Aybar ve Behice Boran ile söyleşilerini yayımlayan Cumhuriyet’in de başında Nadir Nadi vardı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Aman, Beni Bırakma... 23 Mart 2024 | 70 Okunma Özgür Özel’in Dikkatine! 16 Mart 2024 | 281 Okunma Yerel Seçimlere Doğru Anadolu 09 Mart 2024 | 169 Okunma Yaşama Sevincimizi Yok Edemezler 02 Mart 2024 | 49 Okunma Kötülüğün Sorumluları 24 Şubat 2024 | 43 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar