ODTÜ’deki camiyi kim yaptırdı?

Kâğıtta halen durduğuna göre, anayasanın “laiklik” ilkesine tümüyle aykırı olduğu açık “cuma namazı izni” genelgesinin ilk olarak bir üniversitede, İstanbul Teknik...

Kâğıtta halen durduğuna göre, anayasanın “laiklik” ilkesine tümüyle aykırı olduğu açık “cuma namazı izni” genelgesinin ilk olarak bir üniversitede, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde uygulamaya konulduğunu duyduğumuzda hiç şaşırmadık. 
Oysa, bilim yapılan bir yere dinsel kurallar getirilmesi karşısında şaşırmalıydık. Ancak biliyoruz ki, baskıcı dikta dönemlerinde, bizde üniversiteler üniversite olmaktan çıkar. 
12 Eylül faşist darbesi sonrasında da benzer bir olaya tanık olmuştuk. 
Dönemin ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gönlübol ve arkadaşları, amacı “Müslüman ülkelerin şeriatla yönetilmesi” olan Suudi Arabistan kökenli Rabıta örgütünün kaynakları ile üniversite içine bir cami yapılmasını kararlaştırmışlardı. Bir ABD-Suudi ortaklığı olan ARAMCO petrol şirketince desteklenen Rabıta’nın ODTÜ’de cami yaptırmasına dönemin faşist generali Kenan Evren de tam destek vermişti. 
Olay döndü dolaştı, yıllar sonra yine baskıcı bir dikta döneminde, evrensel eğitim geleneği en köklü üniversitelerimizden biri olan ODTÜ’nün laik, bilimsel eğitimi savunan öğrenci ve öğretim üyelerinin başına çorap örülmesi için bahane oldu.

Yasak! 
Sokaklarda her gün takır takır insan öldürülüyor, peş peşe bombalar patlıyor. 
Ülkeyi bu noktaya getirmiş iktidar sahiplerinden, sultanın özel istihbaratından sorumlu hale gelmiş görevliden hesap soran yok. Demokrasimiz o denli ilerledi ki hesap sormak, sorgulamak, yazmak, konuşmak yasak.

Faiz lobisine vergi affı 
Türkiye’de sermaye kazançları stopaja tabi. Oranı düşük. Ama onun bile alınmaması için AKP, 10 yıldır sermaye kazançlarına vergi affı getiriyor. 
Efendim, bu uygulama sıcak paranın ülkeye daha ucuz girmesini sağlıyor, faiz lobisini ürkütmüyormuş. Hani, Gezi olayları sırasında sultanın devreye girdiğini söylediği lobi var ya, onu koruyorlar yani. 
Yeni bir düzenleme ile 10 yıldır sürdürdükleri uygulamayı bir 5 yıl daha uzattılar. 
Özetle, önümüzdeki beş yıl getirilen ayrıcalıkla, 100-150 milyar liralık (eski ölçüye göre katrilyon) bir kaynaktan vazgeçilecek. 
CHP’li Bülent Kuşoğlu diyor ki: 
“Son 10 yılda giren sıcak parayla yalnızca inşaatçılık yapıldı. Gerçek bir yatırım yok ortada.” 
Yatırımı ceplerine yapanlar kazanıyor artık.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Aman, Beni Bırakma... 23 Mart 2024 | 70 Okunma Özgür Özel’in Dikkatine! 16 Mart 2024 | 281 Okunma Yerel Seçimlere Doğru Anadolu 09 Mart 2024 | 168 Okunma Yaşama Sevincimizi Yok Edemezler 02 Mart 2024 | 48 Okunma Kötülüğün Sorumluları 24 Şubat 2024 | 43 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar