Neden ABD Sistemi?

Celal Bayar’ın anılarında şöyle bir bö­lüm var: “Mustafa Kemal; Meşrutiyet zama­nında olsun, Büyük Millet Meclisi devresinde ve daha sonra Cumhuriyet zamanında olsun, Millet Meclisi’nin kabil olduğu kadar kuvvetli olmasını isterdi.

Memleket işleriyle layıkıyla meşgul olabilmek için hükümetin azami derecede kuvvetli bulunmasını şart görür; kuvvetli bir hükümetin de ancak kuvvetli bir Meclis ile temin olunabileceğine (gerçekle­şebileceğine) kani bulunurdu (inanırdı).”
AKP’nin devamı olmakla övündüğü De­mokrat Parti’nin (DP) kurucularından ve cumhurbaşkanlarından Celal Bayar bile Atatürk’ün sistem seçeneğini açık seçik dile getirmiş.
Bu durumda, Atatürk’ün kurduğu ve ya­şamı boyunca koruduğu CHP’nin, meşruti monarşi bulamacı ile örtülmüş padişahlık sistemi karşısında, demokratik parlamenter sistem varken “ABD’dekine benzer başkan­lık sistemi”ni savunmasını anlamak epey zorlaşıyor açıkçası.

S-400’ün anlamı
Ankara Temsilcimiz Sertaç Eş, S-400 savunma sistemi ile ilgili kamuoyunda oluşan kimi sorulara yanıt verirken altı çizil­mesi gereken bir yorum yaptı:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bölgedeki şiddet sarmalı 13 Nisan 2024 | 57 Okunma Şamar örnekleri 06 Nisan 2024 | 97 Okunma CHP ulusal birliği sağladı, saray çöktü 01 Nisan 2024 | 427 Okunma Ense Tıraşını Göreceğiz 30 Mart 2024 | 179 Okunma Aman, Beni Bırakma... 23 Mart 2024 | 74 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar