Dârülharp yurdu

Adana’da küçücük çocukların yanmasına neden olan yurdun, Süleymancılara ait olduğu belirlenmiş. Süleymancılar, Nakşibendilerin bir koludur. Araştırmacı İsmet Zeki...

Adana’da küçücük çocukların yanmasına neden olan yurdun, Süleymancılara ait olduğu belirlenmiş. 
Süleymancılar, Nakşibendilerin bir koludur. 
Araştırmacı İsmet Zeki Eyüboğlu’na göre; Nakşibendiler, İslamla yetinmezler, yeni bir İslam dini kurmayı amaçlarlar. Tapınma, gelenek ve uygulama açısından “görünüşte” Müslümandırlar. 
Nakşiler, kadın eli sıkmazlar, kadınla konuşmazlar. Bir ülke Nakşi inançlarına göre yönetilmiyorsa, orada “dârülharp” geçerlidir. 
Ama Nakşiler, harp içinde oldukları Türkiye Cumhuriyeti’nde ellerini bile sıkmadıkları, konuşmadıkları kız çocukları için yurt açabilir, kızlar birbirine sarılıp ölürken de yaşananları hiçbir şey olmamış gibi seyredebilirler.

Abdülhamit sergisi 
Ankara Mithatpaşa Caddesi’ndeki “Mustafa Necati Evi”nin, yıkıntıdan kurtarılıp onarılması ve kamuya devri sürecinde bizim de bir küçücük katkımız olmuştu. 
Duyduk ki, TBMM başkanı, Kuvayı Milliyeci Mustafa Necati’nin Evi’nde “Yıldız Arşivlerinden Sultan II. Abdülhamit Han ve Dönemi” sergisi açmış. 
Anayasa iptal etmiş, Meclis kapatmış, 31 Mart gericiliğine göz yummuş II. Abdülhamit artık el üstünde tutuluyor. 
Niye? 
III. Abdülhamit dönemini yaşıyoruz çünkü. 
II. Abdülhamit dönemi, sansürü ile ünlüydü, biliyorsunuz. Neler yasaktı, birkaç örnek verelim: 
Genel tarih (tüm tarih kitaplarından ihtilal, isyan, suikast bölümleri kaldırılmıştı), kimyada yanıcı maddeleri meydana getiren kimi birleşimler, dinamo (dinamiti çağrıştırdığı için), hasta (hasta adamı çağrıştırdığı için), “Bahar gelmeyecek mi?” demek, büyük (büzükle ilişkilendirileceği için), dua (işimiz duaya kaldı anlamına geleceği için), sakal ve boya (padişahın boyalı sakalını anıştırdığı için), ıslahat, hürriyet, cumhuriyet, vatan… 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Aman, Beni Bırakma... 23 Mart 2024 | 70 Okunma Özgür Özel’in Dikkatine! 16 Mart 2024 | 281 Okunma Yerel Seçimlere Doğru Anadolu 09 Mart 2024 | 168 Okunma Yaşama Sevincimizi Yok Edemezler 02 Mart 2024 | 48 Okunma Kötülüğün Sorumluları 24 Şubat 2024 | 43 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar