Bektaşi başbakan ve bakanlar

Meslektaşımız İsmail Saymaz CNN Türk’teki bir programda, AKP’li eski milletvekiliMazhar Bağlı Cumhuriyetin kuruluş ilkeleri ve laikliğin inançları baskıladığına ilişkin...

Meslektaşımız İsmail Saymaz CNN Türk’teki bir programda, AKP’li eski milletvekiliMazhar Bağlı Cumhuriyetin kuruluş ilkeleri ve laikliğin inançları baskıladığına ilişkin görüşlerini açıklarken söze girip dedi ki: 
“1973’e değin Alevi bakan olmadı hiç!” 
Saymaz’ın bu savı dikkatimizi çekince, Alevi ve Bektaşiler tarafından dedebaba seçilmiş olan Doç. Dr. Bedri Noyan’ın “Bütün Yönleriyle Bektaşilik ve Alevilik”çalışmasına başvurduk. Kitabın 6. cildinde ünlü Bektaşilere ilişkin geniş bir liste var çünkü. 
Noyan’ın kitabına göre, Şemsettin Günaltay kabinesinde (1949-50, Ankara İlahiyat Fakültesi’nin kuruluşu ve türbelerin ziyarete açılışı bu kabine döneminde gerçekleşmişti) Gümrük ve Tekel Bakanlığı görevini üstlenen Dr. Fâzıl Şerâfettin Bürge ile Cumhuriyetin kuruluş sürecinde uzun yıllar Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlık yapmış olan Dr. Refik Saydam, Bektaşi. 
Hatta, ünlü “dörtlü takrir”in altında imzası bulunan, DP kurucusu ve Dışişleri BakanıFuat Köprülü de, DP’nin lideri ve başbakanı Adnan Menderes de Bektaşi. Bedri Noyan kitabında, Menderes’in İzmir’de, Fevzi Akeren’den (baba) nasip aldığını belirttikten sonra şu notu düşmüş:
“İnancı aksine softaya ve softalığa, sırf oy alma ve iktidarda kalma nedeniyle ödün vermesi, büyük yanlışlardan biri olmuş ve manevi darbeyi buradan yemiştir.

İnsanlara kıyılıyor!
Saray’ın ve AKP’nin hakka ve hukuka uyacağına inanmak safdilliktir. FETÖ gerekçesine sığınıp büyük bir tasfiye yürütüyorlar. Eğitimden sağlığa tüm alanlarda kendilerine karşı gördükleri herkesi mesleğini yapamaz, yaşamını sürdüremez, özgürlüklerini yaşayamaz duruma düşürüyorlar. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Aman, Beni Bırakma... 23 Mart 2024 | 70 Okunma Özgür Özel’in Dikkatine! 16 Mart 2024 | 281 Okunma Yerel Seçimlere Doğru Anadolu 09 Mart 2024 | 168 Okunma Yaşama Sevincimizi Yok Edemezler 02 Mart 2024 | 48 Okunma Kötülüğün Sorumluları 24 Şubat 2024 | 43 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar