NATO diken üstünde: Dünyanın en başarılı askeri anlaşmasının geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Gelecek yıl NATO 70. yaşını kutlayacak. 1949’da kuruluş sebebi basitti: Avrupa’yı Sovyet saldırısına karşı korumak. Ancak komünizmin çöküşünden sonra hızla değişen dünya...

Gelecek yıl NATO 70. yaşını kutlayacak. 1949’da kuruluş sebebi basitti: Avrupa’yı Sovyet saldırısına karşı korumak. Ancak komünizmin çöküşünden sonra hızla değişen dünya düzeni içinde NATO kendine yeni bir işlev aradı. Bu yıl herhalde şimdiye kadarki en zorlu kriziyle karşılaşabilir: iki önemli üyesi – ABD ve Türkiye – Suriye’de doğrudan bir çatışmaya doğru gidiyor. Geçtiğimiz hafta karşı karşıya gelmeleri küresel istikrarı ciddi şekilde etkileyecek olan bu iki ülkenin çatışmadan kaçınmaları için neler yapabileceğini değerlendirmiştik. Bu hafta olaya daha geniş bir bakış açısıyla, NATO’ya hala gerek var mı ve ittifak kendi iç sorunlarını yönetebilecek mi diye soracağız.

Tarih bize bu tür ortak güvenlik ittifakları hakkında ne gösteriyor?

Kurumlar yaşamak için değişen koşullara uyum sağlamak zorundadırlar; başaramazlarsa zamanla işlevselliklerini yitirir, yok olurlar. 1955’te ABD liderliğinde kurulup 1979’da ölen, Sovyetler Birliği’ni bir paktlar zinciriyle çevreleyerek kontrol altına almayı hedefleyen Bağdat Paktı buna ilginç bir örnek. Bu anlaşma NATO ve SEATO’yu (1954) irtibatlandırıyordu. Ancak pakt Arap dünyasının siyasi gerçeklerinden kopuktu. Irak’ta 1958’de krallık yıkılınca ittifakın temel taşlarından biri gitmiş oldu. Kalanlar ittifakı CENTO adıyla sürdürmeye çalıştılar fakat Şah rejimi de çökünce, resmen bitti. SEATO da benzer kaderi paylaştı. Sorumuz, kapsamlı bir değişikliğe uğrayan güvenlik ortamında NATO’ya ihtiyaç kaldı mı?

İttifak içinde bu sorulmuş ve değişime uyum yönünde bazı önlemler alınmıştı. Örneğin, Sovyetlerin Avrupa’yı ele geçirmesinin önlenmesi amaçlandığından, savunma alanı dar tanımlanmıştı. Varşova Paktı ve SSCB dağılınca, NATO'nun önemi sorgulandı. Bir dizi yumuşak tehdit saptandı ve müdahale alanı genişletildi. Ayrıca, bir eylemde tüm NATO üyelerinin ittifakının aranması yerine bir sorunla ilgilenen üyelerin işbirliğine yönelmesi gibi daha pratik bir yaklaşım belirlendi. Bunlar değişime başarıyla uyum sağlama örnekleri. Yine de açıkça tanımlanmış bir tehdidin yokluğu, ittifakı zayıflatan bir etki yapıyor.

İttifakın etrafında toplanabileceği yeni tehditler var mı?

Doğu Avrupa'ya bakılınca, NATO'nun öneminin artma ihtimalinin güçlendiğini görüyoruz. Rusya SSCB'nin rolünü üstlenme gayretinde. Dış ilişkilerinde yumuşaktan ziyade, sert güç kullanmaya yatkın. Ruslar, Baltık devletlerinin bağımsızlığını bir türlü hazmedemiyor. Batı Avrupa ile SSCB arasındaki tamponların zayıfladığından endişe ediyor. Polonya, Doğu Almanya artık NATO'nun parçası. Ukrayna güvenilmez durumda. Kafkaslar'da Gürcistan, hatta Azerbaycan güvenilir ortak değil. Ruslar, Gürcistan'ın bir bölümünü ve bilahare Kırım'ı ele geçirdiler; ve Ukrayna'nın Donbas bölgesine dolaylı müdahale ettiler. Güç kullanmakta tereddüt etmediler. Bu eylemleri Avrupa savunması sorununu tekrar gündeme getirdi. Baltık devletleri daha güçlü NATO desteği istiyorlar. Polonya'da bazı çevrelerde de Rus korkusu var.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dünya tersine mi döndü! 01 Ekim 2018 | 276 Okunma Artık Suriye'nin kaderi Türkiye'nin ellerinde! 24 Eylül 2018 | 295 Okunma Suriye uçurumun kenarında! 10 Eylül 2018 | 286 Okunma Türkiye-AB aşkı yeniden mi alevleniyor? 03 Eylül 2018 | 101 Okunma Ortadoğu'da durumu yeniden değerlendirme zamanı geldi mi dersiniz? 27 Ağustos 2018 | 439 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar