Kandil Türkiye’nin tetikte beklemesi gereken tek cephe değil

ABD ile yeni bir kriz yaşanıyor, sizce bu sefer sorun ne? Türk ve ABD hükümetleri ilişkileri onarmak için girişimlerde bulunuyor gibi görünüyor. Fakat her ilerleme olduğunda ve ilişkiler biraz iyileştiğinde yeni bir...


ABD ile yeni bir kriz yaşanıyor, sizce bu sefer sorun ne?

Türk ve ABD hükümetleri ilişkileri onarmak için girişimlerde bulunuyor gibi görünüyor. Fakat her ilerleme olduğunda ve ilişkiler biraz iyileştiğinde yeni bir şey çıkıyor ve ilişkiler tekrar kötüleşiyor.

Bu sefer Amerikalıların IŞİD güçlerini Rakka’dan çıkarken YPG hakimiyetindeki Suriye Demokratik Güçleri’yle anlaşıp geri çekilmelerini izlediğine dair bir durum oldu.Görünüşe göre Amerikan güçleri olaya karışmadı ve alabilecekleri önlemleri de – bombardıman veya diğer önlemler – almayarak duruma zımni rızasını göstermiş oldu. Yani ABD IŞİD’le mücadelede iddia ettiği gibi çok da samimi görünmüyor, görünen o ki IŞİD’in varlığının onlara Suriye’deki varlıklarını bir şekilde devam ettirebilmelerini meşrulaştıracağını düşünüyorlar. Tabii IŞİD’le işbirliği yaptığı için veya IŞİD’e karşı yeterince sert olmadığı için diğer ülkeleri suçlayan bir ülke için IŞİD’e karşı yeterince sert çıkmamak hiç güvenilir bir durum değil. Bu konu önümüzdeki günlerde veya haftalarda Türkiye-ABD ilişkilerine bela olacak.

İlişkileri karmaşıklaştıran başka konular da var. Örneğin Türk hükümetinin yasadışı anlaşmalarla İran’a uygulanan ambargoları delmekle suçlanan ve gözaltında olan Reza Zarrab’ın nerede olduğuyla ilgili sıra dışı adımlar atmış olması. Bu çok sıradışı bir durum çünkü daha önce hükümetimiz yasadışı faaliyetlere karışmış diğer Türk vatandaşlarının durumu hakkında herhangi bir eyleme geçmemişti. Fakat Zarrab’ın durumuyla ilgilenmelerinin özel bir nedeni var gibi duruyor. Bu nedenin ne olabileceği hakkında bir fikrim yok.

Ortadoğu tekrar mı kızışıyor?

Aslında bu soru bizi ABD’nin Ortadoğu’daki politikalarının amacının ne olduğu sorusuna getiriyor. ABD şimdiye kadar bölgedeki stratejisini İran-karşıtı olarak şekillendirmeye çalışıyordu. Bunu yaparken de Suudilerle işbirliği yapmaktaydı fakat şimdi sahne arkasında yaşanan birçok gelişme birçok insanı şaşırtarak gün ışığına çıktı. Suudiler ve İsrailliler de bölgedeki İran etkisini kontrol altında tutmak için beraber çalışacaklar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dünya tersine mi döndü! 01 Ekim 2018 | 276 Okunma Artık Suriye'nin kaderi Türkiye'nin ellerinde! 24 Eylül 2018 | 295 Okunma Suriye uçurumun kenarında! 10 Eylül 2018 | 286 Okunma Türkiye-AB aşkı yeniden mi alevleniyor? 03 Eylül 2018 | 101 Okunma Ortadoğu'da durumu yeniden değerlendirme zamanı geldi mi dersiniz? 27 Ağustos 2018 | 438 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar