Trump, ABD’yi küresel liderlikten uzaklaştırıyor

Başkan Trump bu hafta, başkanlığa seçilmesi sonrasındaki ilk yılını tamamladı. Görev süresinde şu ana kadar çok fazla konuştuğu, ama somut başarılar sağlayamadığı konusunda...

Başkan Trump bu hafta, başkanlığa seçilmesi sonrasındaki ilk yılını tamamladı. Görev süresinde şu ana kadar çok fazla konuştuğu, ama somut başarılar sağlayamadığı konusunda küresel çapta bir fikir birliği varmış gibi görünüyor. Trump ABD’ye öncülük etme konusunda başarısız mı oldu? Bu durum gelecekte değişebilir mi? Bu hafta İlter Turan’la birlikte, Amerikan Başkanı’nın görevdeki ilk yılına bir göz atacağız.

Trump’ın Amerikan başkanı olması bir sürpriz miydi?

Trump, Amerika’da yerleşik düzenin dışından gelen bir isim. Ne siyasette aktifti, ne de daha önce herhangi bir siyasi görev üstlenmişti. Geleneksel siyasi akla göre, Cumhuriyetçilerin başkan adaylığını ya da başkanlık seçimini kazanma şansı yoktu. Ancak geriye doğru bakıldığında, geleneksel siyasi sınıfl ara karşı küresel bir tepki olduğu ve bunun yeni türeyen siyasi liderlerin başarısına yardım ettiği görülüyor. İlk bakışta Trump’ın kazanması bir sürpriz olarak görülse de, bugün bu tarz liderlerin seçilmesi artık olağan bir durum.

Trump’ın beklenmeyen zaferinin onun için güçlük oluşturduğunu düşünüyor musunuz?

Amerikan Başkanı Kasım başında seçildi ancak göreve Ocak ayı sonunda başladı. Normal olarak, yeni seçilen Amerikan başkanları arada kalan bu sürede, kabinelerindeki bakanları ve diğer önemli devlet kurumlarının başkanlarını göreve atarlar. Bu kişiler de, daha alt seviyedeki atamaları gerçekleştirirler; böylece başkanın ekibi oluşturulur ve bu ekip, görevden ayrılmaya hazırlananlarla görüşerek yumuşak bir geçişi gerçekleştirirler. Ancak Trump göreve başlamadan ekibini oluşturma işlemini tamamlamayı beceremedi. Göreve başladığından bu yana da atamalar bitirilemediği gibi, Başkan sık sık görevlerinden ayrılan ya da alınan kişilerle uğraşmak zorunda kalıyor. Hatta atananlardan biri sadece bir hafta kadar görevde kaldı. Ayrıca hala atama bekleyen daha alt düzey makamlar bulunuyor. Washington’a yakın dönemde yaptığım bir ziyarette, liderlik eksikliği sonucu bakanlıkların iş yapamaz duruma düştükleri söyleniyordu.

Peki Başkan Trump’ın programının uygulanmasıyla ilgili durum nedir?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dünya tersine mi döndü! 01 Ekim 2018 | 276 Okunma Artık Suriye'nin kaderi Türkiye'nin ellerinde! 24 Eylül 2018 | 295 Okunma Suriye uçurumun kenarında! 10 Eylül 2018 | 286 Okunma Türkiye-AB aşkı yeniden mi alevleniyor? 03 Eylül 2018 | 101 Okunma Ortadoğu'da durumu yeniden değerlendirme zamanı geldi mi dersiniz? 27 Ağustos 2018 | 439 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar