Kürtlerin ve Irak'ın çimentosu yok artık

Celal Talabani veya kendisini tanıyanların diliyle Mam Celal yakın dostum ve çok sevgili büyüğümdü… 30 yıllık bir beraberliğimiz oldu ve hiçbir zaman birbirimizi kıracak tek söz söylemedik,  tek bir...

Celal Talabani veya kendisini tanıyanların diliyle Mam Celal yakın dostum ve çok sevgili büyüğümdü… 30 yıllık bir beraberliğimiz oldu ve hiçbir zaman birbirimizi kıracak tek söz söylemedik,  tek bir hareket yapmadık.

Benim için çok sevgili dostlar Recep Tayyip Erdoğan, Turgut Özal, Süleyman Demirel ve Necmettin Erbakan ne idiyse Mam Celal de oydu.

Neşeli, esprili, hayat dolu ama aynı zamanda bilge, hoş görülü, ılımlı, tuttuğunu koparan bir devlet adamıydı. Ölümü yalnız Irak Kürtleri için değil, aynı zamanda Irak ve Orta Doğu için çok büyük bir kayıp.

Yirmi yılda Irak’ın Kürtleri büyük kazanımlar elde ettiler. Bu kazanımların çoğu Talabani’nin azmi, siyasi becerileri ve devlet adamlığı sayesinde gerçekleşti. Amerikalılarla bir olup Irak anayasasını Iraklı Şii ve Sünni Araplara kabul ettirmesi Iraklı Kürtlere büyük kazanımlar sağladı. Irak’ın geri kalan yerlerinde bir federal oluşum olmamasına rağmen Erbil, Dohuk ve Süleymaniye’yi içine alan bir bölgeyi Kürt bölgesi olarak tescil ettirdi ve dişinin geçemeyeceği yerleri ise tartışmalı bölgeler olarak tanımlattırdı böylelikle ne Arapları üzdü ne de Kürtleri milliyetçi isteklerini yerine getirmiş oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
​TÜRKİYE ÇOK FEDAKÂR, FİLİSTİNLİ FARKINDA MI? 31 Ekim 2023 | 757 Okunma ​İSRAİL HAMAS'IN ELİNDEKİ YENİ İMKANLARDAN ÇEKİNİYOR… 18 Ekim 2023 | 1.419 Okunma İsrail kötü yakalandı, istihbarat fiyaskosu 08 Ekim 2023 | 1.233 Okunma ​PKK-PYD FENA KAŞINDI, ABD İSE KENARA SIKIŞTI 07 Ekim 2023 | 718 Okunma ​DÜNYADA VE YURTTA YEPYENİ BİR TÜRKİYE 02 Ekim 2023 | 219 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar