Dostluk hukuku, kardeşlik ahlâkı, arkadaşlık âdabı

Dostluk hukukuyla, kardeşlik ahlâkıyla, arkadaşlık âdabıyla ilgili çok yazı kaleme aldık. Özellikle şu günlerde, bu tür çalışmalara daha çok ihtiyacımız var. Çünkü...

Dostluk hukukuyla, kardeşlik ahlâkıyla, arkadaşlık âdabıyla ilgili çok yazı kaleme aldık. Özellikle şu günlerde, bu tür çalışmalara daha çok ihtiyacımız var. Çünkü kardeşliğimiz irtifa kaybediyor. Birçok noktada ve meselede, menfaat, maneviyatın önüne geçiyor. Gidişat: Tanıdık çok, arkadaş yok.
İnsanlarla dostluk kurmak, güzel huylu olmanın icaplarındandır. Kuramamak ise sıkıntılı bir halin habercisidir. Peygamber Efendimizin mübarek sözüdür bu: “Mümin; geçinen, geçinilebilen kimsedir. İnsanlarla dostluk ve ülfet etmeyen, kendisiyle de dostluk edilemeyen kişide hiçbir hayır yoktur.”
Server Yayıncılık, kıymetli kitaplarla tekrar gönül hânemizi şenlendirdi. İslâm'da Dostluk ve Kardeşlik Adabı isimli kitabı bir müjde gibi aldık, hemen okuduk.
Mahmud Es'ad Coşan Hocaefendi'nin hizmetleri vefatından sonra da devam ediyor. Dünyadan ayrıldı ama biz ondan ayrılamadık.
Hocaefendimiz, İmam Gazzâli'nin dostluk ve kardeşlik konusundaki emeklerini günümüze getiriyor. Bize düşen okumak, anlamak ve inşallah uygulamak.
Yazımızın buradan sonrası çoğunlukla bize ait değil. Kitaptan iktibaslar yapacağız.
***
Dostluk iyi huyun, dargınlık ve ayrılık ise kötü huyun meyvesidir. (Sayfa 13)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kastamonu hakkında 28 Eylül 2019 | 510 Okunma Ölümle ilgili 25 Eylül 2019 | 580 Okunma Son zamanlar 21 Eylül 2019 | 268 Okunma Buradan bakınca 18 Eylül 2019 | 3.021 Okunma Takip mesafesini korumak gerekiyor 14 Eylül 2019 | 389 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar