- Kazakistan’da ne oluyor? Orta Asya’yı ne bekliyor? - Türk Devletleri Teşkilatı kimler için tehdit oldu? - O Süper Güç doğacak!

Yenişafak gazetesi yazarı İbrahim Karagül Kazakistan meselesi konusunda vurucu cümleler kurdu

2022’nin ilk krizi Kazakistan’da patladı. Orta Asya’nın istikrarlı, kaynak zengini ülkesi, zamlar nedeniyle kitlesel öfke patlamasına maruz kaldı.

Zamlar geri alındı, sözler verildi ancak kitlesel öfke durmadı. Doğrudan devleti hedef aldı. Bir iç isyana, bir rejim meselesine, bir dışarıdan müdahaleye dönüştü.

Bir kez daha, bir ülkede daha özgürlük ve refah talepleri devleti, merkez iktidar alanını imha noktasına yöneliyordu. Bu çelişki, dışarıdan müdahalenin kapılarını açan en önemli faktör haline geliyordu.

ÖFKEYİ KİM YÖNETİYOR?

Bir kez daha; “Bu öfkeyi kim yönetiyor” sorusu öne çıktı. Bütün bu senaryoların arkasındaki gücü, iradeyi, oyunu, aklı bulmayı en kritik mesele haline getirdi.

Kazakistan yönetimi, öfkeyi bastırmak için dışarıdan yardım istedi. Rusya ve Kolektif Güvenlik Teşkilatı üyeleri askeri destek kararı aldı. İşte tam burada, protestocular da, devlet de kaybetmiş oldu.

ASYA’NIN KALBİ: TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI KİMLER İÇİN TEHDİT OLDU?

Orta Asya, Avrasya’nın kalbidir. Çin-Avrupa, Çin-Afrika, Doğu-Batı ekonomik akışın, tedarik hatlarının, jeopolitik hesapların merkezidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- İnsanlık Batı’yı durdurmalı. “Toplu yokoluş” yaşanabilir. - ‘Kurucu milletler” dönmeli. Köleler ordusu dağıtılmalı. 08 Nisan 2022 | 1.128 Okunma - Türkiye dünyanın eksenini değiştirdi. - Batılı düzenin sonu: Trilyon dolarlar, yeni adres arıyor - “Yıldız Ülke”den yeni sürprizler bekleyin! 01 Nisan 2022 | 2.299 Okunma - İmparatorluk döndü! Yeni “süper güç” ve son meydan savaşı - Erdoğan’a Abdülhamit kaderi yazanlar büyük hesap hatasına düştü. 29 Mart 2022 | 3.797 Okunma - Dün: Müslüman soykırımı yapalım. / Bugün: Müslümanlar bizi savunsun. - Dün: Erdoğan Batı düşmanı. Bugün: Kurtar bizi Erdoğan. 22 Mart 2022 | 1.681 Okunma “Erdoğan’ı devir, Türkiye’yi durdur” diyenlere ne oldu? - Hepsi niye Türkiye’ye koştu? 18 Mart 2022 | 2.347 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar