Erdoğan’ın sözlerine kızmış: İran önce bunlara cevap versin!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Pers milliyetçiliği” uyarısı Tahran yönetimini rahatsız etmiş. Muhtemelen Erdoğan'ın ziyaretlerinin tamamı, S. Arabistan ve Körfez ülkeleriyle ortak savunma anlaşmaları...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Pers milliyetçiliği” uyarısı Tahran yönetimini rahatsız etmiş. Muhtemelen Erdoğan'ın ziyaretlerinin tamamı, S. Arabistan ve Körfez ülkeleriyle ortak savunma anlaşmaları da Tahran'ı çok rahatsız etmiştir. Peki neden, ne oluyor, bölge ülkeleri ve Türkiye İran'ın hangi hareketlerinden rahatsız? Asıl bunları konuşmak lazım.
Cumhurbaşkanı'nın Bahreyn, S. Arabistan ve Katar ziyaretleri Türkiye'de doğal olarak, ekonomik beklentiler üzerinden tartışıldı, ekonomik/finans ortaklıkları üzerinden izlendi.
Türkiye ile Körfez arasında 'savunma ekonomisi' dönemi
Doğrudur; özellikle S. Arabistan'da yaşanan ekonomik sıkıntılar, Körfez ülkelerinin, yıllardır ABD bankalarında tuttuğu, yüz milyarlarca doları bulan birikimlerini geri alamaması, güvenlik tehditleri alabildiğine arttığı için bölge ülkelerinin savunmaya yönelmesi Türkiye ile bölge ülkeleri arasında yeni tür bir ekonomik yakınlaşmaya zemin hazırladı.
Ben buna “Savunma Ekonomisi” diyorum. Bölgenin savunma ihtiyaçları büyük oranda hala ABD ve Avrupa'dan sağlansa, milyar dolarlık silah anlaşmaları bu ülkelerle yapılıyor olsa da, “yeni durum” Türkiye'ye, özellikle büyüyen Türk savunma sanayii için yeni fırsatlar sunuyor.
Bugüne kadar farklı sektörlere yönelen Körfez fonlarının, “savunma ekonomisi” üzerinden Türkiye'nin bölge ile ilişkilerinde yeni bir dalga oluşturacağı bir tahmin değil artık. Ortak savunma anlaşmaları da böyle bir yakınlaşmanın zeminini oluşturuyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- İnsanlık Batı’yı durdurmalı. “Toplu yokoluş” yaşanabilir. - ‘Kurucu milletler” dönmeli. Köleler ordusu dağıtılmalı. 08 Nisan 2022 | 1.126 Okunma - Türkiye dünyanın eksenini değiştirdi. - Batılı düzenin sonu: Trilyon dolarlar, yeni adres arıyor - “Yıldız Ülke”den yeni sürprizler bekleyin! 01 Nisan 2022 | 2.298 Okunma - İmparatorluk döndü! Yeni “süper güç” ve son meydan savaşı - Erdoğan’a Abdülhamit kaderi yazanlar büyük hesap hatasına düştü. 29 Mart 2022 | 3.792 Okunma - Dün: Müslüman soykırımı yapalım. / Bugün: Müslümanlar bizi savunsun. - Dün: Erdoğan Batı düşmanı. Bugün: Kurtar bizi Erdoğan. 22 Mart 2022 | 1.676 Okunma “Erdoğan’ı devir, Türkiye’yi durdur” diyenlere ne oldu? - Hepsi niye Türkiye’ye koştu? 18 Mart 2022 | 2.342 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar