Çıkmaz sokakta sağa-sola dönmek
Karar Gazetesi Yazarı İbrahim Kahveci'nin bugünkü (05.12.2022)''Çıkmaz sokakta sağa-sola dönmek'' başlıklı yazısı.
Çok ama çok zorlandığımı peşinen söyleyeyim. Sorunları ve çözümleri sağlam temellere oturtmak ve dile getirip toplumsal karşılık bulmak önemli.
Ama bu çok zor iş...
Mesela 2010 yılında Yeni Şafak Gazetesi’nde “orta sınıf” sorununu dile getirmeye başlamıştım.
Türkiye’de okumanın değerinin düştüğünü ve o tarihlerde çok övündüğümüz gelir dağılımı düzelmesinin de sağlıklı olmadığını anlatmıştım: Çünkü düzeliyormuş gibi görülen gelir dağılımında ana sorun şuydu: Orta sınıftan alınıp alt sınıfa veriliyordu; en zengin yüzde 5’in payında pek değişim yoktu.
İhracat artıyordu ama üretim-istihdam ihracat gibi artmıyordu. Veya verimlilik artışı oluyordu ama bu artış reel ücretlere yansımıyordu. Artan reel ücretler asgari ücret ve asgari memur maaşı ile asgari emekli maaşıydı.
Ne ortalama ücret artıyordu ne de ortalama memur maaşı... Emekli maaşları ise ortalamada geriliyordu.