Suriye ve Filistin Mili Mücadele'de yanımızdaydı-1

Suriye Anadolu Dayanışması ve Direniş Cemiyetlerinin Kurulması Aslında Kuvayı Milliye hareketi sadece Anadolu’ya özgü kalmamıştır. Bu direniş yapısı Anadolu, Suriye , Filistin ve Irak’ta da vardır. Bu...

Suriye Anadolu Dayanışması ve Direniş Cemiyetlerinin Kurulması

Aslında Kuvayı Milliye hareketi sadece Anadolu’ya özgü kalmamıştır. Bu direniş yapısı Anadolu, Suriye , Filistin ve Irak’ta da vardır. Bu bölgeler, zoraki olarak Osmanlılardan ayrılmış ve gerçekte münferit grupların dışında Osmanlılardan ayrılmayı düşünmemiş ve Osmanlıya bağlı kalmış bir bölgedir.

Şam''daki İngiliz istihbaratçıları Londra''ya gönderdikleri raporlarda Suriye Araplarının bir yabancı gücün yönetimi altına girmektense Türklerle birleşmeyi tercih edeceklerine dikkat çekiyorlardı.

Bu mücadelenin etkili olabilmesi için Halep ve çevresindeki Türkler Anadolu hareketini örnek alarak, Kuvayı milliye teşkilatı kurmuşlardır. Suriye'deki Türkler tarafından kurulan bu milli teşkilat kısa sürede Suriye'nin diğer kısımlarındaki Türklerin katılımı ile genişlemiştir. Ayrıca, her Suriye şehrinde bağımsız Mudafa-i Hukuk Cemiyetleri kurulmuştur.

Suriye’deki direniş grupları Ankara ile irtibata geçerek birlikte hareket etmeye karar verdiler. Ali Şefik Bey, 1920''de “Türk-Arap Dostluk Cemiyeti” veya diğer adıyla “Suriye-Filistin Müdafai Kuva-yı Osmaniye Heyeti”ni kurmuştu. Her ilde kurulmuş olan bu cemiyetleri  Suriye-Filistin Müdafaai Kuvayı Osmaniye Heyeti çatısında toplamıştı. Merkezi Halep olan bu cemiyetin, Halep'ten başka Şam, Lazkiye, Humus, Beyrut, Amman, Kuneytra, Hama ve Trablusşam gibi şehirlerde de açarak faaliyetlerde bulunmuştur. Bu teşkilatın genel başkanı Ayıntab Kumandanı Ali Şefik Bey olup, takma adı Özdemir idi.

Özdemir Bey de kendi hatıralarında Türk ordusunun Suriye’yi terk ettiği zaman kendisinin Halep’te kaldığını belirtmiştir. Özdemir Bey’e Halep Merkez Komitesi Başkanı Bilal Bey ile Kurmay Başkanlığı görevini yürüten Natık Bey yardımcı oluyorlardı. Suriye’de oluşan bu milli teşkilatlar bağımsızlık savaşına giren Türk ordularının başarılı olması için çaba sarf edecekti. Özdemir Beyin kurduğu bu teşkilata Türk, Çerkez ve Araplar da katılıyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ankara'nın taşına bak, gözlerinin yaşına bak 02 Nisan 2019 | 5.231 Okunma BAŞKURDİSTAN VE ZEKİ VELİDİ TOGAN 24 Şubat 2019 | 357 Okunma TÜRKİYE İLE ORTA ASYA ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK-2 18 Şubat 2019 | 377 Okunma TÜRK DÜNYASI İLE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ 09 Şubat 2019 | 128 Okunma Türkistan’da Bağımsızlık Mücadelesi 01 Şubat 2019 | 1.076 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar