Seyyid Kutup

29 Ağustos 1966 yılında Mısır'ın diktatörü General Cemal Abdünnasır tarafından idam edilen ihvan lideridir.Yazdığı eserlerle bir dönem gençliğin uyanmasını sağlayan, bu eserler ve fikirler...

29 Ağustos 1966 yılında Mısır'ın diktatörü General Cemal Abdünnasır tarafından idam edilen ihvan lideridir.

Yazdığı eserlerle bir dönem gençliğin uyanmasını sağlayan, bu eserler ve fikirler için canını vermekten çekinmeyen kişidir.

Kendisinden özür dilemesi karşılığında af edileceği teklifi gelmesine rağmen, özür dileyip yaşamaktansa ölmeyi tercih etmiştir.

Kendisine kelime-i tevhidi telkin eden imama "senin söylemek için para aldığın kelime için ben canımı veriyorum" demiştir.

Hapishanede yazdığı "fizilail kur'an" tefsiri ilginçtir. Her ne kadar tefsir ilmi açısından eleştiriye uğrasa da, Kur'an'dan güncel meselelerle ilgili fikirler çıkarmak, günümüze uyarlamak, sosyolojik, felsefik analizler yapmak açısından ilginçtir. Gençlere tefsir okumayı sevdiren, tefsir kitabını bir fikri eser gibi okutan çalışmadır.

Belki de ilk kez Kur'an bu şekilde bir tefsire tabi tutuluyordu. Bu açıdan da ilginçtir. Kur'an’ı ilk kez müfessir olmayan tamamen sosyolojik bir şeklide tefsir eden bir çalışmaydı. Kendisi zaten Amerika'da sosyoloji eğitimi almış bir sosyolog olup, o güne kadar sosyalist düşünceye mensuptu. Amerika'da İslam'la tanıştı ve mücadeleye devam etti. İhvana katıldı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ankara'nın taşına bak, gözlerinin yaşına bak 02 Nisan 2019 | 5.232 Okunma BAŞKURDİSTAN VE ZEKİ VELİDİ TOGAN 24 Şubat 2019 | 358 Okunma TÜRKİYE İLE ORTA ASYA ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK-2 18 Şubat 2019 | 378 Okunma TÜRK DÜNYASI İLE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ 09 Şubat 2019 | 129 Okunma Türkistan’da Bağımsızlık Mücadelesi 01 Şubat 2019 | 1.078 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar