Osmanlılarda iktidar mücadelesi - 1

Türkiye’de iktidar kavgalarının yaşandığı şu günlerde olayın bir de tarihi yönünü araştırmaya karar verdik. Yani bu iş Osmanlılarda nasıl gerçekleşiyordu. Onların iktidar...

Türkiye’de iktidar kavgalarının yaşandığı şu günlerde olayın bir de tarihi yönünü araştırmaya karar verdik. Yani bu iş Osmanlılarda nasıl gerçekleşiyordu. Onların iktidar kavgalarında neler vardı?

Osmanlı Devleti daha kuruluşundan itibaren yönetim konusunda sıkıntılar yaşadı. Çünkü ortada çok net kuralları konulmuş bir yönetim sistemi yoktu. Eldeki en önemli kural, Türklerin daha Orta Asya’dan beri kullanmış oldukları “ülke hanedan üyelerinin ortak malıdır” anlayışıydı. Buna göre yönetim hanedan üyelerine tanrı tarafından verilmiş, (kut anlayışı) dolayısıyla hükümdar öldüğünde bütün aile üyelerinin hükümdar olma hakkı vardı. Hiç kimse de bu hakkı başkasına vermek istemediğinden kanlı iktidar savaşları oluyor, sonunda devlet zayıflıyor, bölünüyor veya yıkılıyordu. Orta Asya’da kurulmuş olan Türk devletlerinin kısa ömürlü olmalarının temel nedeni de budur.

İşte Osmanlı devletinin enlinde Orta Asya’dan getirmiş oldukları ülke hanedan üyelerinin ortak malıdır kuralı buydu.. Bu kurala göre Osman bey seçildi. Kendisine herhangi bir muhalefet hareketi çıkmadığından ve önemli boy beylerinin desteğini aldığından herhangi bir sorunla karşılaşmadı. Oğlu Orhan gazide kardeşinin hakkından feragat etmesiyle herhangi bir sorunla karşılaşmadı. Aynı durum l. Murat için de geçerlidir. Fakat l. Murat Kosova savaşında şehit düşünce oğlu Yıldırım, kardeşi Yakup beyi öldürerek tahta geçmeyi garantilemiş olduğu gibi kardeş katli geleneğini de başlattı. Yıldırım, ani olarak Timur’a esir düşünce meşhur fetret devri başladı. Bu dönem on bir yıl sürdü. Bu süreçte Yıldırım’ın dört oğlu arasında yoğun bir taht kavgası yaşandı.

Kardeş Katli

İnsanlığın ilk cinayeti de kardeş katli ile başlar… Dolayısıyla kardeş katli olayı aslında çok da yabancı olduğumuz bir olgu değildir. İktidarımız ve devletin bekası için en yakınımızı bile gözümüz kırpmadan öldürmekten çekinmiyoruz. Amaç, tahtta hak iddia edecek kişi sayısını ortadan kaldırmak olduğu gibi, kardeşler arasında doğabilecek bir iç savaşta binlerce kişinin ölmesine ve devletin zayıflamasına yol açmayı da engellemektir. Çünkü Osmanlı yöneticileri, devleti yıkacak en önemli sorunun bu olduğunu görüyorlardı.

Osmanlılardaki bu vahşi uygulama tüm kanlı yüzü ile gerçekleşmiştir. Hatta sadece kardeşler birbirlerini öldürmemiş, babalar kendi evlatlarını bile cellada vermekten çekinmemişlerdir. ll. Murat, kendisine isyan eden oğlu Savacı beyi öldürdüğü gibi, Kanunu oğlu Mustafa ve Orhan’ı öldürmüştür.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ankara'nın taşına bak, gözlerinin yaşına bak 02 Nisan 2019 | 5.231 Okunma BAŞKURDİSTAN VE ZEKİ VELİDİ TOGAN 24 Şubat 2019 | 357 Okunma TÜRKİYE İLE ORTA ASYA ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK-2 18 Şubat 2019 | 377 Okunma TÜRK DÜNYASI İLE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ 09 Şubat 2019 | 128 Okunma Türkistan’da Bağımsızlık Mücadelesi 01 Şubat 2019 | 1.076 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar