OKULLAR AÇILIRKEN EĞİTİM KONUSUNDA TAVSİYELER

12 yıllık zorunlu eğitimden artık vaz gecelim. Devlet eğitimde zorlayıcı değil yönlendirici olsun. 12 yıllık kesintisiz eğitim projesi de büyük olasılıkla bir foto oyunudur. Böylece eğitim sektörlerine...

12 yıllık zorunlu eğitimden artık vaz gecelim. Devlet eğitimde zorlayıcı değil yönlendirici olsun. 12 yıllık kesintisiz eğitim projesi de büyük olasılıkla bir foto oyunudur. Böylece eğitim sektörlerine adam devşirmiş oldular.

Meslek liselerine bir yıl daha ekleyelim. Burayı bitirenlere meslek yüksek okulu diplomasi verelim. Üniversiteleri bu yükten kurtaralım. Ülkemizin kıt imkânlarını ilme istidadı olmayan kişilere harcamak yerine talip olanlara harcayalım. Diğerlerine de meslek öğretelim. Gençlere hiçbir faydası olmayan liseleri kaldıralım. Bunun yerine üniversiteye geçsinler.

Eğitim, dünyanın en zor fakat en önemli işidir. Devletin bu eğitim işini 12 yıl sürdürüp herkese zorunlu yapması hem ülke kaynaklarının israf edilmesine ve hem de sınıflarda oturamayacak, ilim öğrenemeyecek olan kişileri zorla ilme yöneltmeye yol açacaktır ki bu çocuklar zaten istemedikleri ve istidatları olmadıkları bir alanda başarılı olamayacaklardır. Bu çocuklar belki iyi bir sanatçı, sporcu, zanatçı ve çiftçi olacakken eğitim yüzünden hiçbir şey olamamaktadırlar. Okudukları üniversiteler de onları bir yere taşımamış olmaktadır. Bunun sonucunda ülkemizde zanaat, tarım ve diğer sektörler ölmeye başlamakta, bu alanlarda çalışacak insanları Afganistan veya Irak’tan ithal etmek zorunda kalmaktayız.

İlim işi belli bir elitin yapacağı iştir. Devlet, kuracağı sistemle bunu seçici yapmalı, sistem, sürekli eleyerek ilerlemeli ve yukarıya gerçekten istidadı, yeteneği olanlar çıkmalıdır. Bu yetenekli olanların da az bir kısmı ilme, diğerleri de yönetim ve teknik alanlara yönelmelidir. Bu sayede hem kaynaklarımızı tasarruflu kullanmış ve hem de gençlerimizi boş bir hayal peşinden kurtarmış olacağız.

İlme yönelmeyecek olan gençlerin yetenek ve becerilerini artırıcı meslek okulları kurulmalı ve bu okullara da meslek lisesi ile meslek yüksek okulu diploması verilerek özgüven elde etmeleri sağlanmalıdır.

Eğitim sorununu çözememiş bir millet ilerleme imkanını da yok etmiş olacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ankara'nın taşına bak, gözlerinin yaşına bak 02 Nisan 2019 | 5.232 Okunma BAŞKURDİSTAN VE ZEKİ VELİDİ TOGAN 24 Şubat 2019 | 358 Okunma TÜRKİYE İLE ORTA ASYA ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK-2 18 Şubat 2019 | 378 Okunma TÜRK DÜNYASI İLE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ 09 Şubat 2019 | 129 Okunma Türkistan’da Bağımsızlık Mücadelesi 01 Şubat 2019 | 1.078 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar