Kalplerin mühürlenmesi

Peki, mühürlenmiş olan kalp nasıl çözülür? Onu da Resulullah bize anlatmıştır. “Mümin bir günah işlediğinde onun kalbinde bir nokta oluşturur. Kul tövbe eder, günahı terk eder ve...

Peki, mühürlenmiş olan kalp nasıl çözülür?

Onu da Resulullah bize anlatmıştır. “Mümin bir günah işlediğinde onun kalbinde bir nokta oluşturur. Kul tövbe eder, günahı terk eder ve pişmanlık duyarsa kalbinden o lekeyi siler; aksine günaha devam eder ve arttırırsa leke de artar, sonunda bütün kalbini kaplar ve kilitler. Allah’ın “Hayır! Doğrusu şudur ki, yapıp ettikleri kalplerini kaplayıp karartmıştır.” (Mutaffîfîn 83/14) buyruğundaki “karartma”dan maksat budur.”

* Tasavvuf anlattığınız eylemi gerçekleştiren bir formüldür değil mi hocam?

Doğru. Benim üzerinde en çok tefekkür ettiğim ayetlerden birisi de bu ayettir. Yani Allah’ın kalbi mühürlemesi! Bir dönem kaderi, iradeyi araştırıyordum. O zaman çok hayretler içinde kalmıştım. Ama gözümü o hadis açtı. O zaman kafamdaki tüm soruların cevabını buldum.

* Allah kalbi ve gözü niye mühürler?

Çünkü kul günah işlemiştir ve bu günahlar kalbi karartmış ve en sonunda tüm kalbin kararmasına neden olmuştur. Bu nedenle artık kararacak yer kalmamış ve asi bir kalp olarak mühürlenmiştir. Tıpkı dolan şişenin ağzını kapatmamız gibi. Fakat ayetin devamı durumu aslında bize izah ediyor. Ayeti iyi okursak “Allah onların kalplerini ve kulaklarını mühürler” diyor. Peki neden? Çünkü onların gözlerinde perde vardır. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ankara'nın taşına bak, gözlerinin yaşına bak 02 Nisan 2019 | 5.232 Okunma BAŞKURDİSTAN VE ZEKİ VELİDİ TOGAN 24 Şubat 2019 | 358 Okunma TÜRKİYE İLE ORTA ASYA ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK-2 18 Şubat 2019 | 378 Okunma TÜRK DÜNYASI İLE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ 09 Şubat 2019 | 129 Okunma Türkistan’da Bağımsızlık Mücadelesi 01 Şubat 2019 | 1.078 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar