Fransa’nın Afrikayı Sömürmesi Ve Müslüman Şahsiyeti Üzerindeki Etkisi - 3

1.Ekonomi Alanında Sömürgecilik Doğunun zenginliklerine ulaşmayı sağlayan coğrafi keşifler sayesinde Avrupalılar, Afrika sahillerinde ticaret merkezleri inşa ettiler. Ardından Avrupa’da sanayi devriminin yaşanması...

1.Ekonomi Alanında Sömürgecilik

Doğunun zenginliklerine ulaşmayı sağlayan coğrafi keşifler sayesinde Avrupalılar, Afrika sahillerinde ticaret merkezleri inşa ettiler.

Ardından Avrupa’da sanayi devriminin yaşanması onları sömürgecilik yapmaya yönlendirdi. Bu inkılap, üretim için hammaddeye ihtiyaç duyulmasını sağladı. Sömürgeci devletlerin ekonomi alanında yaptıkları bu faaliyetler gerçekten de aşağılık bir ticaret olan köle ticareti ile sürdürülmüştür. Çünkü emperyalist devletlerinin fabrikalarının üretimi sürdürmesi ve tarlalarında tarım yapılabilmesi için insan gücüne ihtiyaçları vardı. Avrupalılar ise Afrika’da kiri temizlemeyi ve Hristiyanlığı tekrar buraya döndürmeyi amaçladıklarını iddia etmişlerdir. Fakat yapılan farklı olmuştur. Onlar, insanları köleleştirip satmış, bu insanları tarlalarda ve fabrikalarda ucuz işgücü olarak çalıştırmışlardır.

Hatta 16. yüzyılın başında Fransa köle ticaretinin başında gelen bir ülkeydi. Afrika’dan aldıkları 200 bin civarındaki insan Amerika’ya götürmüş ve bu insanlar bir daha gelmemiştir. Hatta Amerikan uygarlığı kölelerin alın teri ve ticareti üzerine kurulmuştur. Amerika götürülen, satılan bu kölelerin sayısı 16. Yüzyılın sonunda milyona ulaşmıştır. 17. Yüzyılın başında 4 milyona ulaşmış, 1870 yılında ise Amerika’daki köle sayısı ortalama 9 milyona ulaşmıştır. Bu sayının içine yolculuk sırasında kaybolan, hastalıktan ölen kişiler dâhil değildir. Bu kaybolanların sayısının 11 milyon olduğu tahmin edilmektedir. Bu insan ticareti sonucu Afrika büyük zararlar gördü. Bu köle olarak götürülenlerin çoğunluğunu Müslümanlar oluşturmakta olup, daha sonra dinlerini değiştirmeye zorlanmışlardır.

İşte bu durum, bölgede Müslümanların fakir olması ve gelişmemesinin ve topraklarının işlenmemesinin ana sebebidir. İngiltere Sömürge Bakanı Lord Dasmus; köle ticaretinin yasaklanmasını isteyen bir kişiye verdiği cevapta: “Halkımıza büyük yararlar sağlayan köle ticaretinin önüne engeller koymaya izin vermeyiz” demiştir.

Bu açıklama bize Emperyalistlerin milletlerin kaderlerine hükmettiklerini göstermektedir. Çünkü onlar sanayi devrimi ile elde ettikleri büyük karları kaybetmek istememektedirler.

1. Diğer Sömürü Nedenleri

İç Etkenler: Genel anlamda sömürü ve özel anlamda ise Fransız sömürüsünün birçok önemli nedenleri bulunmaktadır. Fransa’nın Almanya ile yaptığı savaşta aldığı yara ve hasar ile Cezayir bağımsızlık savaşı karşısındaki başarısızlığı kendi iç kamuoyundan gizlemek istemesi sömürgecilik faaliyetlerini artırmasına neden olmuştur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ankara'nın taşına bak, gözlerinin yaşına bak 02 Nisan 2019 | 5.232 Okunma BAŞKURDİSTAN VE ZEKİ VELİDİ TOGAN 24 Şubat 2019 | 358 Okunma TÜRKİYE İLE ORTA ASYA ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK-2 18 Şubat 2019 | 378 Okunma TÜRK DÜNYASI İLE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ 09 Şubat 2019 | 129 Okunma Türkistan’da Bağımsızlık Mücadelesi 01 Şubat 2019 | 1.078 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar