Eğitimde yeniden inşa

Son günlerde bir okulda yaşanan öğretmene saygısızlık olay bizi düşündürmeli ve sistemi sorgulatmalı. Unutmayın ki toplumdaki dejenerasyon önce gençte hissedilir. Onlar değişimin barometresi ve yarının...

Son günlerde bir okulda yaşanan öğretmene saygısızlık olay bizi düşündürmeli ve sistemi sorgulatmalı. Unutmayın ki toplumdaki dejenerasyon önce gençte hissedilir. Onlar değişimin barometresi ve yarının habercisidir. Her zaman savunduğum zorunlu eğitimin ilkokul en fazla ortaokul ile sinirlendirmesi fikri son olaylarla ne kadar doğru olduğunu göstermiştir.
Okumada gözü olmayanı neden zorla okutmaya çalışıyoruz.
Onara farklı seçenekler sunarak gerçekten ilme istidadı olanları eğitelim. Diğerlerini ortaokulda başlayacak olan meslek liselerine, sanat liselerine, spor liselerine ve ziraat liselerine gönderelim.
Ortaokuldan itibaren ahilik geleneği ile bilinçlendirelim. Sistemi kaldıramayacak olanlar ve sorunlu olanları zorlamayalım.   Bence bu konu üzerinde çalışalım. Bu vesileyle meslek liselerini cazip hale de getirebiliriz. Örneğin Sanayici, meslek liselerle anlaşarak bazı eğitimlerin verilmesini sağlayabilir. Çocuklar iki veya üç gün sanayide çalışabilir, para da kazana birler. Belli bir seviyeden sonra sınav yapılarak mühendis okuluna gidebilecek çocuklar seçilip teorik eğitim verilebilir.
Mühendis olmak için ilgili meslek lisesi
Doktor veya hemşire olmak için ilgili sağlık meslek lisesi şartı aranabilir. Bu şartlar meslek liselerine olan talebi artıracağı gibi bu okullar bir nevi on hazırlık olur ve sınavla öğrenci alınmaya başlanır.
Sosyal liseler de sosyal alan için bir on okula dönüştürülebilir.
Ayrıca dil ve tercümanlık meslek liseleri açılarak liseden itibaren dil konusunda iyi yetişmiş elemanlar oluşturulabilir.
Bunun dışında okumaya istidadı olmayan istemeyen çocuk da ilköğretim veya ortaokuldan sonra serbest bırakılmalı, zorunlu eğitim 12 yıl olmaktan çıkar...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ankara'nın taşına bak, gözlerinin yaşına bak 02 Nisan 2019 | 5.231 Okunma BAŞKURDİSTAN VE ZEKİ VELİDİ TOGAN 24 Şubat 2019 | 357 Okunma TÜRKİYE İLE ORTA ASYA ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK-2 18 Şubat 2019 | 377 Okunma TÜRK DÜNYASI İLE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ 09 Şubat 2019 | 128 Okunma Türkistan’da Bağımsızlık Mücadelesi 01 Şubat 2019 | 1.076 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar