ADINA HUTBE OKUNAN TEK KADIN HÜKÜMDARIMIZ

Eyyubi hükümdarı Turhanşah'ın öldürülmesi üzerine, yerine sultan'ın annesi ve önceki sultan es-Salih'in dul eşi Şecerüddür hükümdar yapıldı (1250).İslam tarihinde bir ilk...

Eyyubi hükümdarı Turhanşah'ın öldürülmesi üzerine, yerine sultan'ın annesi ve önceki sultan es-Salih'in dul eşi Şecerüddür hükümdar yapıldı (1250).

İslam tarihinde bir ilk yaşanmıştı. İlk kez bir kadın Sultan olmuştu. Şecerüddür "Meliketül Müslimin" ünvanıyla hüküm sürdü. Fermanlara "Ümmü Halil- Yani Halil'in annesi, İnananların Emiri" adıyla imza atıyordu. Bu ünvanların amacı yasal durumunu kuvvetlendirmek, önceki sultanın eşi olduğunu ve Sultan'dan doğan Halil ismindeki oğlunun annesi olduğunu belirterek konumunun benimsenmesini sağlamaktı.

Cuma hutbelerinde ise "Sultan Meliküs Salih'in Zevcesi" olarak  adına hutbe okunuyordu. 

Fakat Şecerüddür'ün hükümdarlığı uzun sürmedi. Toplam üç ay Sultanlık yapabildi. Abbasi halifesi bir elçi göndererek "eğer ülkenizde erkek kalmadıysa, size sultan olması için erkek gönderelim" diye alay etmesi, Suriye'de isyan çıkması üzerine Şecerüddür ordu komutanı Ayberk ile evlendi ve onun lehine Sultanlık haklarından feragat etti. 

Ama tarihçiler ülkeyi Ayberk yönetiyor, Ayberk'i de Şecerüddür yönetiyor diyeceklerdir.

Şecerüddür, bir Türk cariyesi olup Eyyubi Sultanı es-Salih tarafından satın alınıp azat edilip evlenmişti. Bir anlamda kraliçe yapmıştı. Menşe olarak cariye olduğundan Memlüklere yakındı ve bazı tarihçiler onu Memlük devletinin ilk hükümdarı da saymışlardır. Memlük askerlerinin onu korumaları ve kollamaları da bir anlamda onu kendilerinden görmelerinin bir sonucu olabilir. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ankara'nın taşına bak, gözlerinin yaşına bak 02 Nisan 2019 | 5.232 Okunma BAŞKURDİSTAN VE ZEKİ VELİDİ TOGAN 24 Şubat 2019 | 359 Okunma TÜRKİYE İLE ORTA ASYA ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK-2 18 Şubat 2019 | 378 Okunma TÜRK DÜNYASI İLE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ 09 Şubat 2019 | 129 Okunma Türkistan’da Bağımsızlık Mücadelesi 01 Şubat 2019 | 1.078 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar