Fransa'nın Afrika'yı sömürmesi ve Müslüman şahsiyeti üzerindeki etkisi - 2 Eski ve Yeni Sömürgecilik

Sömürgecilik sadece eski devletlerde değil onlardan önceki kabilevi dönemlerde de bulunuyordu. Güçlü kabileler, diğer kabilelere saldırarak onlara egemen oluyor ve sömürüyorlardı. O dönemde dünyada...

Sömürgecilik sadece eski devletlerde değil onlardan önceki kabilevi dönemlerde de bulunuyordu. Güçlü kabileler, diğer kabilelere saldırarak onlara egemen oluyor ve sömürüyorlardı. O dönemde dünyada güçlülerin hâkimiyeti hukuku bulunuyordu ki sadece güçlü olan hayatta kalabiliyordu. Bu devletlerin hayatlarında dinin etkisi olmayıp, güçsüz olanları yutuyorlardı. Moğolların Çin’e, Roma’nın da Arap topraklarına egemen olması gibi. Bu dönemde sadece askeri bir yönetim ve hâkimiyet olup, toplulukları doğrudan hâkimiyetleri altına alıyorlardı.

Modern sömürgecilik geçmişteki ile birçok konuda ayrılmaktadır. Günümüz sömürgeciliği egemenlikleri altındaki ülkelere hiçbir hizmet sunmamakta veya oraları ıslah edecek bir çalışma yapmamakta, tamamen askeri kuvvete dayanmaktadır. Bilakis burada sömürünün daha çok olması amacıyla çok farklı hizmetler sunulmaktadır. Bu hizmetlerin başında şirketler gelmektedir. Görünüşte bu şirketler ticaret yapmakta ve insanları çalıştırmaktadır fakat görünüşü ticari olsa da içi sömürüdür. Onlar, ticaret ve ziraatta her türlü hileyi yaptıkları gibi toprakları da istila etmektedirler.

Fakat günümüz sömürgeciliğine gelince; Emperyalist devletler veya başka bir tabirle modern devletler egemenliklerini zayıf düşürdükleri bölgelere yaymaktadırlar. Bundan dolayı yeni sömürge imparatorlukları egemenliklerini birçok devlete ve bölgeye yaymışlardır.

Geçmişteki sömürgeciliğin yayılmasının ana sebebi, devlet reisinin şeref ve övgü için çeşitli bölgeleri ele geçirmesi şeklinde cereyan etmekteydi. Fakat günümüz sömürgeciliği, ülke hükümdarının kibir ve büyüklenmesi amacıyla yapılmamaktadır. Bilakis bu bölgede çeşitli vasıflara sahip insanlarının çalışması için sömürge alanlarını genişletmektedir.

Sömürgeciliğin (Gaspçılığın) Savunması

Genel olarak sömürgecilik, özel olarak da Fransız sömürgeciliği oldukça itici olmuştur. Biz, sömürgeciliğin bazılarını bazılarından ayıramayız, hepsi de birbirinin aynısıdır. Bütün bu sömürü unsurları birbirine benzemektedir. Gaspçı bu kuvvetler iç ve dış politikalarında birbirlerine uyumludurlar, birbirleriyle uyumlu hareket etmektedirler. Bütün bu sömürgeci devletleri harekete geçiren temel etkenleri aşağıda özetleyelim:

 

Dini Alanda Sömürgecilik

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ankara'nın taşına bak, gözlerinin yaşına bak 02 Nisan 2019 | 5.232 Okunma BAŞKURDİSTAN VE ZEKİ VELİDİ TOGAN 24 Şubat 2019 | 359 Okunma TÜRKİYE İLE ORTA ASYA ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK-2 18 Şubat 2019 | 378 Okunma TÜRK DÜNYASI İLE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ 09 Şubat 2019 | 129 Okunma Türkistan’da Bağımsızlık Mücadelesi 01 Şubat 2019 | 1.078 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar