Uyuşturucu haberlerinde yapılan hatalar

Ramazan bayramınız kutlu olsun sevgili okur! Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı, mutlu, huzurlu nice bayramlar geçirmenizi dilerim.Bu tatlı günlerde nispeten tatsız bir konudan söz edeceğim. Mazur görün lütfen.26 Haziran, yani...

Ramazan bayramınız kutlu olsun sevgili okur! Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı, mutlu, huzurlu nice bayramlar geçirmenizi dilerim.
Bu tatlı günlerde nispeten tatsız bir konudan söz edeceğim. Mazur görün lütfen.
26 Haziran, yani bugün, aynı zamanda Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılıkla Mücadele Günü. Ülkemizde uyuşturucu ile tanışma yaşı 14'e düşmüş. 2015'te suç şüphesiyle gözaltına alınan her 100 çocuğumuzdan 36'sının bağımlılık yapan madde kullandığı tespit edilmiş.
Sentetik uyuşturucuların ucuz ve kolay temin edilebilir olması, madde bağımlılığından kaynaklanan ölümlerin sayısını artırıyor.
2015'te 580 insanımızı kaybetmişiz.
Memlekette vuku bulan her şeyle medya arasında doğrudan ya da dolaylı bir ilişki vardır. Yoksa da olmalıdır.
Ajans Press derlemiş: Bu yılın ilk yarısında medyada uyuşturucu kullanımı hakkında 39 bin 896 haber yapılmış. Geçtiğimiz yıl bu sayı 32 bin 379 imiş. Yani haber sayısında ciddi bir artış var. Peki bu haberlerin ne kadarı etik ilkelere riayet ederek yapılıyor?
Yeşilay Genel Müdür Yardımcısı ve İstanbul Şehir Üniversitesi öğretim üyesi sevgili Sultan Işık ile konuyu değerlendirdik ve bu sorunun yanıtını aradık.
Kendisi bana bazı tespitlerini aktardı. Yeşilay'ın medya mensupları için hazırladığı eğitim programının notlarını paylaştı.
Öne çıkan bazı hususlar şunlar:
Uyuşturucu ile ilgili hazırlanan içeriklerde uyuşturucu kullananlar çoğunlukla edilgen kişiler olarak resmediliyor.
Bu kişiler; 'tuzağa düşmüş', 'batağa saplanmış', 'kurban', 'genç veya çocuk yaşta', vb. sıfatlarla nitelendiriliyor. Bu yanlış, yapılmamalı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Beni kitaplarla kandırdılar, şikayetçiyim! 10 Nisan 2020 | 225 Okunma Evden kaçamayan adam 07 Şubat 2020 | 134 Okunma Bizde ‘name’ bitmez 10 Ocak 2020 | 100 Okunma Havalar soğuyor okurlar ısınıyor 11 Ekim 2019 | 187 Okunma Havalar soğuyor okurlar ısınıyor 13 Eylül 2019 | 83 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar