Türk medyasının mantıkla imtihanı

Safsata kabaca 'kusurlu akıl yürütme' demektir.Daha doğrusu insanın, ki bu insan bir politikacı, yazar, aktivist, her konudan anlayan bir uzman ya da gazeteci olabilir, muhakeme yeteneğini yanlış kullanması, elindeki verileri yanlış...

Safsata kabaca 'kusurlu akıl yürütme' demektir.
Daha doğrusu insanın, ki bu insan bir politikacı, yazar, aktivist, her konudan anlayan bir uzman ya da gazeteci olabilir, muhakeme yeteneğini yanlış kullanması, elindeki verileri yanlış yorumlaması, sebep-sonuç ilişkilerini anlayamaması ya da çarpıtması gibi durumlarda ortaya attığı 'sahte argümana' ya da 'hatalı yargıya' safsata denir.
Önyargılar, duygusallık, acelecilik, özensizlik, yersiz göndermeler, abartılı genellemeler, dile hâkim olmamak, konuya vakıf olmamak, bağnazlık gibi faktörler safsata üretiminin başlıca sebepleridir.
Safsata kimi zaman epey ikna edici görünebilir. Kendisine taraftar toplayabilir. Gazetelerde, televizyonlarda günlerce tartışılabilir.
Toplumu derinden etkileyebilir, çatlamalara bölünmelere yol açabilir.
Fakat nihayetinde niteliği değişmez; safsata safsatadır.

***
Yılbaşı gecesi terör, bir gece kulübünde eğlenen masum insanları hedef aldı. 39 kişi hayatını kaybetti, 65 kişi yaralandı.
Saldırıdan hemen sonra bir dezenformasyon fırtınası başladı. Uzun namlulu silah sustu, onun görevini safsata makinesi devraldı.
Hayali ifadelerle durum tasvirleri birbirine karıştı. İnanç ifadeleri, tahminler ve neredeyse temenniler; ampirik ya da bilimsel ifadelermiş gibi pazarlandı. Aralarında hiçbir mantık örgüsü bulunmayan sebepler ve sonuçlar sıralandı.
Saldırganın ve saldırının niteliği hakkındaki bilgilerimiz neredeyse hiç hükmünde olduğu bir zamanda ve ortamda kendilerinde mantık nosyonu teşekkül etmemiş bazı kişiler ortaya çıkıp 'Bu, hayat tarzına yapılmış bir saldırıdır' dediler.
Diğer bazı kişiler de kafalarını sallayıp onayladılar, alkışlayarak bu safsataya desteklerini sundular.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Beni kitaplarla kandırdılar, şikayetçiyim! 10 Nisan 2020 | 226 Okunma Evden kaçamayan adam 07 Şubat 2020 | 134 Okunma Bizde ‘name’ bitmez 10 Ocak 2020 | 100 Okunma Havalar soğuyor okurlar ısınıyor 11 Ekim 2019 | 188 Okunma Havalar soğuyor okurlar ısınıyor 13 Eylül 2019 | 83 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar